Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Počet ľudí neoprávnene vstupujúcich do Nemecka cez hranice s Českom dosiahol rekordnú úroveň

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/ AP Photo/Mosa'ab Elshamy)

BERLÍN – Počet ľudí neoprávnene vstupujúcich do Nemecka cez hranice s Českom dosiahol rekordnú úroveň. S odvolaním sa na políciu o tom v nedeľu večer informoval nemecký denník Bild, z ktorého webu TASR čerpala. Podľa správy prevádzači využívajú na prepravu utečencov do Nemecka trasu vedúcu cez Slovensko a Česko.

V júni 2022 zaznamenala spolková polícia približne 2000 neoprávnených vstupov, čo je oproti vlaňajšku nárast o 140 percent. Zo správy nemeckej vlády o migrácii, ktorú Bild získal, tiež vyplýva, že v auguste zaevidovali viac než 3000 neoprávnených vstupov len cez hranice Česka so spolkovou krajinou Sasko. Dostať sa do Nemecka sa takto pokúsili prevažne Sýrčania, Afganci a Iračania. Šéf odborov spolkovej polície Heiko Teggatz žiada v tejto súvislosti ministerku vnútra Nancy Faeserovú, aby bezodkladne nariadila stacionárne kontroly na hraniciach s Českou republikou.

Alarmujúci vývoj

"Tento vývoj je alarmujúci a je ďalším dôkazom, že ochrana vonkajších európskych hraníc vykazuje veľké nedostatky," povedal Teggatz pre Bild. "Prevádzačské gangy sa presunuli a v súčasnosti využívajú trasu, ktorá k nám vedie cez Slovensko a Česko." Bild dodal, že len na hlavnú železničnú stanicu v Drážďanoch prichádzajú denne stovky migrantov vlakom z Prahy. Ďalšími ťažiskovými trasami sú diaľnice A4 a A17.

Viac o téme: HraniceČeskoMigrantiNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu