Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VOJNA na Ukrajine Deň dvestoprvý (12. september 2022)

Vojna na Ukrajine
Vojna na Ukrajine (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka, File)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu večer oznámil, že za rozsiahle výpadky elektriny po celej východnej Ukrajine je zodpovedné Rusko. Zelenskyj zároveň obvinil Moskvu, že útokmi zámerne zasahuje civilnú infraštruktúru. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Naživo z Ukrajiny

200. deň vojny na Ukrajine

200. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

20:04 Po vylúčení Ruska z Rady Európy (RE) 16. marca 2022 v dôsledku agresie proti Ukrajine prestane byť Ruská federácia dňom 16. septembra 2022 vysokou zmluvnou stranou Európskeho dohovoru o ľudských právach. Povedala to v pondelok generálna tajomníčka RE Marija Pejčinovičová Buričová. Šéfka 46-člennej Rady Európy v správe pre médiá uviedla, že ruská agresia proti Ukrajine aj naďalej prináša bolesť a utrpenie miliónom ľudí na Ukrajine a v celej Európe.

18:34 Rusko prijme od Ukrajiny len bezpodmienečnú kapituláciu, ak Kyjev neprijme podmienky Moskvy na začatie rokovaní. Vyhlásil to v pondelok podpredseda Ruskej bezpečnostnej rady a bývalý prezident Dmitrij Medvedev. Informuje o tom agentúra DPA.             

"(Ukrajinský prezident) Zelenskyj povedal, že nebude viesť dialóg s tými, kto si určujú ultimáta. Terajšie 'ultimáta' sú len detskou rozcvičkou pred budúcimi požiadavkami, a on ich vie: totálna kapitulácia kyjevského režimu s podmienkami Ruska," napísal Medvedev na sociálnej sieti Telegram.

16:43 Najmenej 1000 ľudí zahynulo za posledných šesť mesiacov počas bojov v okolí mesta Izium na severovýchode Ukrajiny. TASR správu prevzala v pondelok z webovej stránky denníka The Guardian. "Na základe informácií, ktoré máme k dispozícii, nanešťastie, kvôli bojom zomrelo najmenej 1000 obyvateľov," povedal pre médiá predstaviteľ miestneho zastupiteľstva v Iziume Maksym Strelnikov.

16:05 Ukrajinu a Rusko majú záujem o návrh na vytvorenia ochrannej zóny v okolí Záporožskej atómovej elektrárne, ktorý zverejnila Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE). V pondelok na tlačovej konferencii to povedal šéf MAAE Rafael Grossi, informuje agentúra Reuters. Obe krajiny podľa jeho slov s MAAE v tomto smere diskutujú a kladú veľa otázok. Cieľom navrhovanej zóny je zabrániť vojenským aktivitám. Ostreľovanie v minulosti poškodilo v elektrárni elektrické vedenie a ohrozilo jej bezpečnosť, priblížil Grossi.

14:40 Nová americká veľvyslankyňa v Nemecku Amy Gutmannová vyzvala nemeckého kancelára Olafa Scholza, aby sa viac angažoval v prospech Ukrajiny, ktorá čelí ruskej vojenskej agresii. Ocenila doterajší príspevok Nemecka, avšak podľa nej by malo v tejto súvislosti "prevziať väčšiu vodcovskú rolu". Povedala to v rozhovore pre nemeckú verejnoprávnu televíziu ZDF, informuje TASR.

14:38 Charkovská oblasť na východe Ukrajiny je v dôsledku ostreľovania ruskej armády opäť bez dodávok elektrickej energie a vody. Podľa americkej televízie CNN o tom v pondelok popoludní informoval primátor Charkova Ihor Terechov, ktorý ostreľovanie mesta - vrátane jeho centra - označil za masívne. "Situácia zo včerajšieho večera sa opakuje. V dôsledku ostreľovania bola vyradená z prevádzky kritická infraštruktúra, čo malo za následok výpadok dodávok elektrickej energie a vody v Charkove," uviedol Terechov v statuse zverejnenom v aplikácii Telegram.

14:20 Bývalého šéfa Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU) pre Charkovskú oblasť zadržali pre podozrenie z vlastizrady a neoprávneného odchodu z miesta výkonu služby počas stanného práva. Podľa stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) o tom informovala ukrajinská generálna prokuratúra. Miestne médiá v nedeľu citovali správy ukrajinských bezpečnostných zložiek, podľa ktorých bol podozrivý Roman Dudin zadržaný v bližšie nešpecifikovanej oblasti na západe Ukrajiny.

13:42 Ruské úrady začali správne konanie voči viacerým voličom, ktorí počas víkendových volieb napísali na svoje hlasovacie lístky protivojnové slogany a výzvy. Informovala o tom britská stanica BBC, ktorá sa odvolala na ruské médiá.

Spravodajský web Baza tak napríklad informoval o voličke z mesta Kirov, ktorá na svoj hlasovací lístok napísala protivojnové heslá a vetu: "Rusko bude slobodné" a takto upravený ho vhodila na volebnej urny. Toto počínanie si však vo volebnej miestnosti všimli a nahlásili ženu polícii, ktorá voči nej začala správne konanie vo veci diskreditácie ruskej armády.

13:35 Ukrajinská armáda v pondelok oznámila, že jej jednotky za uplynulé dva týždne opätovne dobyli 500 štvorcových kilometrov Rusmi okupovaného územia v Chersonskej oblasti. Ukrajinské sily počas víkendu zaznamenali výrazné územné zisky v Charkovskej oblasti, informujú agentúry AFP a Reuters. "Na viacerých úsekoch sme postúpili o štyri alebo až niekoľko desiatok kilometrov," spresnila informáciu o situácii v Chersonskej oblasti hovorkyňa ukrajinského armádneho Operačného veliteľstva Juh Nataľa Humeňuková.

Podľa nej sa v súčasnosti nachádzajú "plne pod ukrajinskou vlajkou" obce Vysokopilľa, Bilohirka, Suchyj Stavok a Myroľubivka. Námestník šéfa proruskej okupačnej správy v Chersone Kirill Stremousov povedal v pondelok ráno pre ruskú agentúru RIA Novosti, že situácia v meste "je pod kontrolou". "Opakovanie situácie z Charkova tu teraz jednoducho nie je možné," uviedol. "V meste nie je žiadna panika," dodal.

13:26 Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová v pondelok opäť odmietla žiadosti Kyjeva o dodávky tzv. hlavných bojových tankov pre ukrajinskú armádu. Informovala o tom agentúra Reuters. Nemecká ministerka vysvetlila, že žiadna krajina nedodala na Ukrajinu bojové vozidlá pechoty ani hlavné bojové tanky západnej výroby. Dodala: "S našimi partnermi sme sa dohodli, že Nemecko neurobí takéto kroky jednostranne."

13:12 Ruské ministerstvo obrany v pondelok uviedlo, že jeho jednotky podnikajú útoky v tých častiach Charkovskej oblasti na Ukrajine, ktoré v posledných dňoch dobyla ukrajinská armáda. Kremeľ zasa oznámil, že tzv. špeciálna operácia na Ukrajine bude pokračovať, kým nebudú dosiahnuté všetky pôvodne deklarované ciele. Ministerstvo obrany v Moskve na svojom každodennom brífingu informovalo, že ruské vzdušné, raketové a delostrelecké sily podnikajú "vysokopresné údery na jednotky a rezervy ukrajinských ozbrojených síl" vrátane miest Kupiansk a Izium v Charkovskej oblasti.

Charkovský gubernátor ukrajinskej Oleh Synehubov v pondelok - aj prostredníctvom statusov na sociálnych sieťach - vyzval civilné obyvateľstvo, aby sa uchýlilo do krytov. Informoval, že ruskí okupanti opäť ostreľovali mesto Charkov. Dodal, že informácie o prípadných obetiach sa spresňujú. Apeloval na civilistov, aby neignorovali poplašné sirény varujúce pred možným raketovým útokom alebo náletom a skryli sa na bezpečnom mieste.

12:48 Kremľom protežovaný čečenský vodca Ramzan Kadyrov tvrdí, že čečenské jednotky sa na jeho rozkaz opäť vrátili na Ukrajinu, aby tam bojovali po boku ruskej armády. Podľa britskej stanice BBC Kadyrov zverejnil video, v ktorom poslanec ruskej Štátnej dumy za Čečensko Adam Delimchanov, obklopený ozbrojenými mužmi, vyhlasuje, že čečenské jednotky "v počte 10.000 osôb" budú pôsobiť v "Chersonskej a Záporožskej oblasti a (samozvanej proruskej) Doneckej ľudovej republike".

BBC poznamenala, že Delimchanovovo tvrdenie, že video bolo nakrútené na Ukrajine, nie je možné potvrdiť z hodnoverných zdrojov. Správa o údajnom návrate Čečencov na Ukrajinu sa objavila v čase úspešnej protiofenzívy ukrajinských jednotiek, ktoré dokázali výrazne postúpiť v smere na mesto Charkov ležiace na severovýchode Ukrajiny.      

11:26 Hraničnými priechodmi prešlo v nedeľu na Slovensko 3230 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 12 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 3153 osôb. Informovali o tom z tlačového odboru Ministerstva vnútra SR.

"Ministerstvo vnútra na dennej báze sleduje udalosti týkajúce sa vojny na Ukrajine a jej dosahu na Slovensko. Z hľadiska príchodu a odchodu odídencov z Ukrajiny je situácia dlhodobejšie stabilná bez výrazných zmien," skonštatovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

11:19 Ukrajinské ozbrojené sily v pondelok vyhlásili, že sa im za posledných 24 hodín podarilo opätovne získať kontrolu nad viac ako 20 obcami. "V priebehu uplynulých 24 hodín ukrajinské jednotky vyhnali nepriateľa z viac ako 20 obcí a preberajú nad nimi plnú kontrolu," uviedla ukrajinská armáda vo vyhlásení. Dodala, že ruské vojská na ústupe "húfne opúšťajú svoje pozície a utekajú".

Ukrajinská protiofenzíva počas víkendu hlásila úspechy na východe aj juhu krajiny. Ukrajincom sa napríklad podarilo oslobodiť mestá Izium, Kupiansk a Balaklija ležiace vo východoukrajinskej Charkovskej oblasti.  

10:59 Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva v pondelok odsúdil "zastrašovanie" ľudí v Rusku, ktorí vyjadrujú svoj nesúhlas s vojnou na Ukrajine. OSN v tejto súvislosti upozornila, že ide o prejav podkopávania základných slobôd, informovala agentúra AFP. Zastrašovanie, reštriktívne opatrenia a trestanie ľudí vyjadrujúcich odpor voči vojne na Ukrajine narúšajú uplatňovanie základných slobôd zaručených ústavou - vrátane práva na slobodu zhromažďovania, prejavu a združovania.

Uviedla to zástupkyňa šéfa OSN pre ľudské práva Nada Al Nashifová v prejave k účastníkom ženevského 51. zasadnutia Rady OSN pre ľudské práva, ktoré potrvá do 7. októbra. Al Nashifová v súčasnosti pôsobí ako úradujúca vysoká komisárka OSN pre ľudské práva, kým nový šéf Volker Turk nahradí Michelle Bacheletovú. Vo svojom prejave  Al Nashifová odsúdila aj "nátlak na novinárov, blokovanie internetových zdrojov informácií a iné formy cenzúry" v Rusku. Všetky tieto opatrenia sú podľa nej "nezlučiteľné s pluralitou médií a porušujú právo na prístup k informáciám".

10:14 Ostreľovanie jednej zo štvrtí ukrajinského mesta Charkov ruskou armádou si v noci na pondelok vyžiadalo najmenej jednu obeť a dvoch ranených. Prostredníctvom platformy Telegram o tom informoval v pondelok charkovský primátor Ihor Terechov. Dodal, že časť päťposchodového bytového domu je po zásahu raketou poškodená.

Šéf regionálnej správy Charkovskej oblasti Oleh Synehubov vo svojich statusoch na sociálnych sieťach napísal, že ruská armáda útočila na Charkov protilietadlovými raketovými systémami S-300. V ďalších zo svojich statusov Terechov informoval, že v Charkove sú už obnovené dodávky vody, začalo fungovať metro a pozemná doprava. Všetky tieto služby boli nefunkčné od nedele, keď ruská armáda podnikla raketový útok na Charkovskú tepelnú elektráreň.

09:36 Moldavská štátna letecká spoločnosť v pondelok oznámila, že ruší pôvodný plán obnovenia leteckého spojenia s Ruskou federáciou, ktoré sa malo opätovne spustiť 1. októbra. Informuje o tom agentúra AFP. Spoločnosť Air Moldova v piatok oznámila, že lety plánuje obnoviť na základe sťažností moldavských občanov v Rusku, ktorí sa chcú vrátiť domov.

Podľa najnovšieho vyhlásenia aerolínií však "moldavský úrad civilného letectva vydal smernicu, ktorá národným spoločnostiam zakazuje prevádzkovať lety v ruskom vzdušnom priestore". V dôsledku toho nebude Air Moldova "schopná zaistiť (letecké) spojenia medzi Moskvou a Kišiňovom, ako pôvodne oznámila".

09:33 V komunálnych a regionálnych voľbách v Rusku zvíťazili kandidáti podporovaní Kremľom, informovala v pondelok agentúra DPA odvolávajúca sa správy ruských štátnych médií. Voľby sa konali od piatka do nedele vo viac ako 80 ruských regiónoch a boli prvé od februárovej invázie ruskej armády na Ukrajinu. Podľa DPA si svoje posty udržalo všetkých 14 doterajších gubernátorov, ktorí sa v regionálnych voľbách uchádzali o znovuzvolenie.

Splnilo sa aj očakávanie, že kremeľská strana Jednotné Rusko si zachová najväčší počet poslancov vo väčšine regionálnych a mestských zákonodarných zborov. Kým nezávislí volební pozorovatelia z organizácie Hlas (Golos) poukazujú na početné prípady podvodov pri hlasovaní a sčítaní hlasov či kupovania hlasov voličov; ruské orgány informovali, že nezaznamenali žiadne závažné porušenia volebných pravidiel. Pred voľbami sa opoziční aktivisti sťažovali, že kandidáti, ktorí vystupovali proti ruskej vojne na Ukrajine, ani nemohli kandidovať.

08:48 Súčasná protiofenzíva ukrajinskej armády podľa všetkého neukončí vojnu na Ukrajine. Vo svojej najnovšej správe o vývoji ukrajinského konfliktu to tvrdia experti amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) citovaní britskou stanicou BBC.

Upozorňujú, že keď sa ukrajinský protiútok na severovýchode Ukrajiny skončí, ruské jednotky zrejme obnovia stabilnú obrannú líniu a možno aj spustia územne obmedzené protiútoky. Ukrajina bude musieť následne začať nové protiofenzívne operácie, aby dokončila oslobodenie územia okupovaného Ruskom. Experti ISW preto predpokladajú, že vojna pravdepodobne potrvá až do roku 2023.

08:05 Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov priznal, že ukrajinskí vojaci sú po šesťdňovej ofenzíve v Charkovskej oblasti unavení, no ich morálka je vysoká. "Je to znamenie, že Rusko môže byť porazené," dodal v rozhovore pre americký denník Financial Times (FT), ktorý monitorovala britská stanica BBC. Upozornil, že územia oslobodené počas protiofenzívy musí teraz Ukrajina ovládnuť a musí byť pripravená brániť ich.

Operáciu, počas ktorej ukrajinská armády dobyla späť asi 3000 kilometrov štvorcových ukrajinského územia, sa podľa Reznikova vyvíjala "lepšie, ako sa očakávalo." Upozornil však, že sťahujúce sa ruské jednotky by mohli podniknúť protiútok na zásobovacie línie ukrajinskej armády. Pripustil tiež, že ak by ukrajinské jednotky postúpili príliš hlboko do územia ovládaného ruskou armádou, jednotky nepriateľa by ich mohli obkľúčiť.

06:09 Na mnohých miestach Ukrajiny včera večer ruské útoky na kritickú infraštruktúru spôsobili rozsiahle výpadky elektriny, oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a obvinil Rusko z terorizmu. Úplný výpadok prúdu nastal podľa Zelenského v Charkovskej a Doneckej oblasti, bez elektriny sú tiež časti Záporožskej, Dnepropetrovskej a Sumskej oblasti. Rusi podľa ukrajinských predstaviteľov zaútočili pri Charkove na tepelnú elektráreň, kde pri zásahu rakety zomrel jeden jej zamestnanec. Ukrajinské vzdušné sily informovali, že Rusko vypálilo na Ukrajinu 11 striel s plochou dráhou letu.

V zasiahnutých oblastiach nefunguje osvetlenie, pre problémy s čerpadlami tam netečie voda a z radu regiónov prichádzajú tiež správy o stojacich vlakoch, uviedol ruskojazyčný web BBC na svojom webe."Ruskí teroristi zostávajú teroristami a útočia na kritickú infraštruktúru, nie na vojenské zariadenia. Ich cieľom je odoprieť ľuďom svetlo a teplo," uviedol na twitteri Zelenskyj.

Zelenskyj potvrdil, že Ukrajina dobyla mesto Izium

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj potvrdil, že v rámci prebiehajúcej rozsiahlej protiofenzívy ukrajinskí vojaci dobyli späť strategické mesto Izium na východe krajiny. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP.

Vo svojom televíznom prejave k 200. dňu od začiatku ruskej invázie, Zelenskyj poďakoval ukrajinským silám za "oslobodenie stoviek našich miest a dedín... a najnovšie i Balakliju, Izium a Kupjansk." Ide o tri dôležité dopravné uzly, ktoré sa ukrajinskej armáde podarilo znovuzískať pod kontrolu Kyjevu, pripomína agentúra AFP.

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu