Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VOJNA na Ukrajine Deň stodeväťdesiaty tretí (4. september 2022)

Vojna na Ukrajine Zobraziť galériu (4)
Vojna na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

KYJEV/MOSKVA - Záporožskú atómovú elektráreň, ktorú od marca okupujú ruské jednotky, opäť odpojili od prenosovej sústavy. Oznámila to v sobotu Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE). Podľa portálu Nexta spustila Ukrajina na juhu protiofenzívu, proti ruským silám.

Naživo z Ukrajiny

192. deň vojny na Ukrajine

192. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

20:22 Kremeľ obviňuje Európsku úniu (EÚ) zo zastavenia dodávok plynu cez plynovod Nord Stream 1 do Nemecka. Informovala o tom v nedeľu tlačová agentúra Interfax. Informuje o tom agentúra DPA. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pre ruskú televíziu povedal, že "ak Európania urobia absolútne absurdné rozhodnutie, v ktorom odmietnu udržiavať svoje systémy, alebo skôr systémy patriace Gazpromu, potom to nie je chyba Gazpromu, ale chyba politikov, ktorí rozhodli o sankciách".

19:18 Rusi už druhý deň blokujú dodávku humanitárnej pomoci do nimi okupovaného ukrajinského mesta Enerhodar. Na platforme Telegram to v nedeľu uviedol ukrajinský starosta tohto mesta Dmytro Orlov, informuje denník The Guardian.

17:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu požiadal EÚ, aby urýchlene Ukrajine poskytla ďalšiu finančnú pomoc a aby uvalila nové sankcie na Rusko. Vyjadril sa tak v telefonickom rozhovore s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. Informuje o tom agentúra Reuters.

16:11 Rusko využíva "chudobu a politický chaos" na útok na životy všetkých Európanov. Vo svojom pravidelnom príhovore zverejnenom v noci na nedeľu to uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje o tom denník The Guardian.

16:00 Z ukrajinských prístavov odchádza ďalších 13 lodí prepravujúcich obilie. Podľa ministerstva infraštruktúry 4. septembra opustilo prístavy Odeskej oblasti 282 500 ton ukrajinských poľnohospodárskych produktov, ktoré smerujú do ôsmich krajín sveta.

14:46 Dĺžka pobytu inšpektorov z Medzinárodnej agentúry pre atómovú agentúru (MAAE) v Ruskom okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárni na juhu Ukrajiny ešte nebola definitívne stanovená. "Čo sa týka misie, tá bude zatiaľ fungovať do piateho (septembra). To znamená, že budú pracovať aj zajtra," povedal v nedeľu podľa agentúry DPA predstaviteľ Ruskom dosadenej samosprávy v okupovanej časti Záporožskej oblasti Vladimir Rogov vo vysielaní rozhlasovej stanice prevádzkovanej denníkom Komsomoľskaja pravda. "A šiesteho odchádzajú. To je zatiaľ predbežné. Pobyt si môžu predĺžiť," dodal Rogov bez uvedenia podrobností.

13:54 Ruská armáda druhý deň po sebe blokuje humanitárnu pomoc okupovanému Enerhodaru. Starosta mesta Dmytro Orlov povedal, že Rusi obrátili kamióny späť a tvrdili, že obyvatelia mesta nič nepotrebujú.

13:37 Ruské ostreľovanie zničilo obilný výťah v Ochakive, Mykolajivská oblasť. Zástupca starostu Očakova Oleksii Vaskov informoval, že niekoľko tisíc ton obilia bolo zničených ruským ostreľovaním. Neboli hlásené žiadne obete, ale niekoľko obytných budov bolo poškodených.

13:13 Dôvodom nedostatku morálky medzi ruskými vojakmi bojujúcimi na Ukrajine môže byť aj zlý plat, odhadujú britské tajné služby. Popri vysokom počte obetí a zvyšujúcej sa únave z boja sa totiž ruskí vojaci najviac sťažujú na mzdu, vyplýva z nedeľňajšej správy britského ministerstva vnútra. Informujú o tom agentúry DPA a denník The Guardian.

12:55 Neďaleko Gulyaipole bol zostrelený ruský vrtuľník. Včera bol zničený aj jeden nepriateľský vrtuľník na letisku v okupovanom Melitopole.

12:27 V Ochakove bol v dôsledku ranného ostreľovania zničený výťah. Zničených bolo niekoľko tisíc ton obilia.

12:05 Ruské sily zaútočili v noci na civilnú infraštruktúru v Mykolajivskej oblasti. Guvernér Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim informoval, že ruské ostreľovanie poškodilo cez noc 4. septembra obytné budovy, vzdelávaciu infraštruktúru, tri nemocnice, hotel a múzeum.

11:39 Rusko zatiaľ 4. septembra odpálilo viac ako 10 rakiet. Podľa ukrajinských vzdušných síl Rusko odpálilo hlavne riadené strely Kh-59 a Kh-31, protilodné strely Onyx a riadené strely Iskander-K. Dve z týchto rakiet boli úspešne zadržané.

Viac o téme: MoskvaUkrajinaProtiofenzívaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu