Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

MASÍVNE PROTESTY v Prahe, asi 70-tisíc ľudí vyzvalo vládu na odchod: Skandujú heslá proti NATO a EÚ

Protivládne protesty v Prahe. Zobraziť galériu (4)
Protivládne protesty v Prahe. (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek, Twitter/Policie ČR)

PRAHA - Desiatky tisíc ľudí zaplnili dnes popoludní Václavské námestie na demonštrácii proti vláde. Polícia odhadla ich počet na 70.000. Protest s názvom Česká republika na 1. mieste je spoločnou akciou organizácií, politických strán a občanov, ktorí nesúhlasia so súčasnou politikou a chcú demisiu vlády. Medzi rečníkmi vystúpili napríklad predsedníčka hnutia Trikolora Zuzana Majerová alebo bývalý poslanec Ľubomír Volný (Voľný blok). Podľa premiéra Petra Fialu (ODS) protest zvolali proruské sily, ktoré sú proti záujmom ČR.

archívne video

Protivládny protest na Hlavnej ulici v Košiciach (Zdroj: TASR/František Iván)

"Zhromaždenie na Václavskom námestí prebieha v pokoji a nemuseli sme zatiaľ riešiť žiadne vážnejšie problémy. Počet účastníkov o 14:30 odhadujeme asi na 70.000," uviedla polícia na twitteri.

Mnohí demonštranti si priniesli české vlajky, niektorí tiež bubny a transparenty s nápismi ako napríklad Na každú svini sa varí voda alebo Ukrajincom pomyslenie a nám dva svetre. Dav po začatí akcie skandoval Demisii!, Máme toho dosť! alebo Už je to tu! Ľudia si pripravili heslá proti EÚ, NATO, premiérovi Fialovi, Zelenej dohode pre Európu a odmietavému postoju vlády voči Rusku. Na námestí sú stánky a vlajky KSČM a Trikolory.

Protest v Prahe.
Zobraziť galériu (4)
Protest v Prahe.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Organizátori žiadajú demisiu vlády. Zároveň chcú, aby vláda splnomocnila ich odborníkov na rokovania o nákupe plynu a ropy. Napríklad energetik Vladimír Štěpán na demonštrácii kritizoval vysoké ceny energií a prozápadný kurz vlády. Zastropovanie cien, ktoré zvažuje vláda, označil za hlúposť. Podľa neho to povedie k ďalšiemu rastu cien. Vyslovil sa aj proti nakupovaniu plynu z burzy.

Protest v Prahe.
Zobraziť galériu (4)
Protest v Prahe.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Predsedníčka Trikolory Majerová Zahradníková po 15.00 h uviedla, že počet demonštrantov presiahol 100.000. „Česká republika potrebuje českú vládu. Fialova vláda je možno ukrajinská, možno bruselská, ale rozhodne nie česká,“ povedala. Vláda má podľa nej znížiť dane, vrátane DPH, a ukončiť protiruské sankcie, ktoré poškodzujú českých podnikateľov. Žiada aj zastavenie dodávok zbraní na Ukrajinu. "Toto nie je naša vojna," myslí si. Ekonomický expert Trikolory, dekan Národohospodárskej fakulty Vysokej školy ekonomickej v Prahe Miroslav Ševčík potom okrem iného obvinil Nemecko, že chce ovládnuť ČR pomocou Európskej únie.

Medzi ďalšími rečníkmi vystúpil okrem iného bývalý prezident Agrárnej komory Zdeněk Jandejsek alebo bývalý poslanec Volný, ktorý vyzval na spoluprácu národoveckých síl. Podľa neho zatiaľ sklamali.

Polícia kvôli demonštrácii odkláňa dopravu z hornej časti námestia, magistrála je prejazdná. Za ňou na schodoch Národného múzea je niekoľko desiatok odporcov demonštrácie s veľkou vlajkou NATO a EÚ.

Protest v Prahe.
Zobraziť galériu (4)
Protest v Prahe.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Usporiadatelia demonštrácie už skôr tento týždeň uviedli, že chcú odchod súčasnej vlády, zmiernenie dopadov energetickej krízy a nápravu škôd. Požadujú oslobodiť tamojší priemysel od závislosti na zahraničných spoločnostiach, ďalej vojenskú neutralitu a zabezpečenie priamych zmlúv s dodávateľmi plynu za nízke ceny, predovšetkým s Ruskom. Česká republika podľa nich potrebuje zmeniť systém rozdeľovania a platieb za elektrinu tak, aby neplatila prostredníkom na burze.

Viac o téme: ČeskoPrahaProtivládne protestyPetr Fiala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu