Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

AKTUÁLNE Rusko varovalo Moldavsko pred vojenskou konfrontáciou

(Zdroj: SITA/Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

MOSKVA – Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vo štvrtok varoval Moldavsko, že ohrozenie bezpečnosti ruských vojakov v separatistickom Podnestersku by mohlo vyvolať vojenskú konfrontáciu s Moskvou. TASR informácie prevzala od televízie Sky News a agentúry AP.

Podnestersko je medzinárodne uznanou súčasťou Moldavska, od roku 1992 ho však po ozbrojenom konflikte ovládajú separatisti. Rusko má v regióne podľa odhadov 1500 vojakov, ktorých označuje za "mierový zbor" zameraný na zachovanie mieru a stability. Moldavsko žiada ich odchod. "Každý by mal pochopiť, že akákoľvek akcia, ktorá by ohrozila bezpečnosť našich vojakov (v Podnestersku), by bola na základe medzinárodného práva považovaná za útok na Rusko," vyhlásil Lavrov. Jeho vyjadrenie zdôraznilo obavy, že Podnestersko, ktoré hraničí s Ukrajinou, by mohlo byť zatiahnuté do rusko-ukrajinského konfliktu.

V apríli tohto roka sa v Moldavsku zvýšilo napätie po sérii výbuchov v Podnestersku, kde ruské sily okrem iného strážia aj veľký sklad munície. Moldavské ministerstvo zahraničných vecí si v reakcii na vyhlásenie Lavrova predvolalo ruského charge d'affaires, aby slová ministra "objasnil".

Viac o téme: VojnaRuskoMoldavsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu