Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

AKTUÁLNE Rusko prerušilo dodávky plynu Nord Streamom 1

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Rusko prerušilo dodávky plynovodom Nord Stream 1, ktorý je hlavnou trasou pre prepravu ruského zemného plynu do Európskej únie. Podľa agentúry Reuters to vyplýva z dát získaných pri vstupe potrubia do Nemecka. Ohlásená odstávka má trvať do sobotňajšieho rána. Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom zhruba pred dvoma týždňami uviedla, že jediná zostávajúca kompresorová stanica potrebuje údržbu.

Dnešné zastavenie dodávok plynu do Európy prostredníctvom hlavného plynovodu ďalej vyostruje hospodársku vojnu medzi Moskvou a EÚ, myslí si Reuters. Podľa agentúry sa tiež zvyšujú vyhliadky na ekonomickú recesiu v Európe a potreba zaviesť úsporné opatrenia ohľadom spotreby plynu v niektorých krajinách EÚ.Údaje zo vstupných bodov spájajúcich Nord Stream 1 s nemeckou plynárenskou sústavou potvrdili, že prietoky plynu klesli dnes skoro ráno na nulu.

Archívne video: Sulík informoval, že Slovensko má od dnes prepojenie plynovodov so všetkými susednými štatmi

Sulík informoval, že Slovensko má od dnes prepojenie plynovodov so všetkými susednými štátmi (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Nord Stream 1 prepravuje plyn z Ruska do Nemecka po dne Baltského mora. Z Nemecka sú naň naviazané plynovody do ďalších krajín, vrátane Českej republiky. Situácia okolo dodávok ruského plynu sa skomplikovala, keď Rusko vo februári začalo inváziu na Ukrajinu a EÚ prijala sériu protiruských sankcií.

AKTUÁLNE Rusko prerušilo dodávky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

Gazprom 19. augusta oznámil, že preprava plynu Nord Streamom 1 by po trojdňovej odstávke mala byť obnovená, pokiaľ nenastanú žiadne technické problémy. Plyn by mal potrubím znovu začať prúdiť v sobotu o 3:00 SELČ. Európske vlády sa ale obávajú, že by Moskva mohla výpadok predĺžiť ako odplatu za západné sankcie.

Gazprom obmedzovanie dodávok plynu zdôvodňuje technickým problémom, okrem iného chýbajúcou turbínou v stanici Portovaja. Európska únia ale tvrdí, že technické problémy sú obyčajnou zámienkou a že Moskva používa plyn ako zbraň na presadenie svojich záujmov.

Viac o téme: PlynRuskoNord Stream 1
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu