Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Francúzsko sa obáva nedostatku energií počas zimy: Prídelový systém je reálnou možnosťou

Francúzska premiérka Élisabeth Bornová Zobraziť galériu (2)
Francúzska premiérka Élisabeth Bornová (Zdroj: SITA/Ludovic Marin, Pool via AP)

PARÍŽ - Francúzska premiérka Élisabeth Borneová varovala firmy, že prídelový systém na energie je reálnou možnosťou počas zimy. Preto im radí, aby sa začali pripravovať už teraz. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

"Ak dospejeme k prídelovému systému, firmy budú prvé, ktoré to zasiahne," uviedla Borneová v pondelok na stretnutí francúzskeho zväzu zamestnávateľov MEDEF. Premiérka vyzvala firmy, aby si pripravili svoje plány na úsporu energií v priebehu najbližšieho mesiaca. "Ak budeme konať spoločne, prekonáme riziko nedostatku. Ak si však nesplníme svoje úlohy, alebo ak sa naplnia všetky nepriaznivé hypotézy, potom budeme musieť zaviesť obmedzenia spotreby."

Francúzska premiérka Élisabeth Bornová
Zobraziť galériu (2)
Francúzska premiérka Élisabeth Bornová  (Zdroj: SITA/Ludovic Marin, Pool via AP)

Prezident Emmanuel Macron v júli vyzval verejný sektor a firmy, aby išli príkladom pri šetrení s energiami. Od domácností však tiež požadoval, aby takisto konali svoju povinnosť. Európsky energetický trh bojuje s nedostatkom, ktorý spôsobil ruský útok na Ukrajinu a následná snaha Európy znížiť svoju závislosť od ruského plynu a ropy. Okrem obmedzenia dodávok ruských energií je ďalším dôležitým faktorom veľký výpadok atómových kapacít vo Francúzsku, ktoré bývalo tradičným exportérom elektriny.

Viac o téme: ZimaEnergiePlynovodFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu