Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Počet nových prípadov v exekučnej agende vzrástol vlani takmer o 80 percent

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Počet návrhov na vykonanie exekúcie vzrástol vlani medziročne takmer o 80 percent. Bolo ich takmer 289.000. Vyplýva to zo správy Analytického centra Ministerstva spravodlivosti (MS) SR o vývoji na súdoch počas pandémie ochorenia COVID-19.

"Dôvodom bol vyšší počet návrhov na vykonanie súdnych exekúcií zo strany zdravotných poisťovní. Dôsledkom bolo aj viac vydaných poverení súdnym exekútorom zo strany banskobystrického okresného súdu," uviedli v správe. Najviac návrhov bolo doručených počas mája a júna 2021. "Počas týchto dvoch mesiacov bola doručená viac ako štvrtina všetkých návrhov na vykonanie exekúcie," priblížili. Spolu s nárastom návrhov na vykonanie exekúcie rástli aj vydané poverenia na vykonanie exekúcie Okresným súdom (OS) Banská Bystrica.

Pri porovnaní s rokom 2020 sa ich počet zvýšil o 82 percent, v porovnaní s rokom 2019 o vyše 65 percent. "Najviac poverení na vykonanie exekúcie súd vydal v máji a júni 2021," uviedli s tým, že OS Banská Bystrica je od apríla 2017 jediným exekučným súdom na Slovensku. Poverenia exekútorovi vydáva náhodným výberom podľa územného princípu obvodov krajských súdov. Najvýraznejší medziročný nárast bol podľa správy v obvode Krajského súdu Prešov (o vyše 108 percent), najnižší nárast bol v obvode Krajského súdu Trnava (takmer o 70 percent).

Viac o téme: EkonomikaExekúciaVzrastNové prípady
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu