Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Smrť Duginovej dcéry rozoštvala Ukrajinu a pápeža: Slová Svätého otca vyvolali diplomatickú vojnu

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba (Zdroj: SITA/Valentyn Ogirenko/ Pool Photo via AP)

KYJEV - Apoštolský nuncius Visvaldas Kulbokas musel prísť za ukrajinským ministrom zahraničia Dmytrom Kulebom. Ten mu tlmočil sklamanie zo slov pápeža Františka, ktorý nazval za "nevinnú obeť vojny" dcéru ideológa ruského prezidenta Vladimira Putina Darju Duginovú. Tá zomrela v sobotu pri bombovom atentáte.

„Starostlivo som si prečítal celý citát pápeža Františka a najskôr som sa rozhodol pozvať apoštolského nuncia na ministerstvo zahraničných vecí, aby som vyjadril sklamanie Ukrajiny nad týmito slovami,“ vysvetlil Kuleba. „Poviem úprimne, že ukrajinské srdce je slovami pápeža zlomené. Bolo to nespravodlivé,“ dodal minister.

Pápežove slová nespravodlivo stotožňujú agresora a obeť, zdôraznil ukrajinský rezort zahraničia pápežovmu nunciovi. "Je nepochopiteľné, že pápež František pripomenul v kontexte rusko-ukrajinskej vojny smrť ruského občana na území Ruska, s čím Ukrajina nemá nič spoločné," uviedlo ministerstvo.

Od začiatku invázie pápež nikdy nevenoval pozornosť konkrétnym obetiam vojny, napríklad 376 ukrajinským deťom, ktoré zabili ruskí okupanti, upozornili Ukrajinci apoštolského nuncia. Pápež František sa v stredu pri pravidelnej generálnej audiencii pomodlil za nevinné obete vojny, za „toľko nevinných, ktorí platia za šialenstvo všetkých strán“.

Atentát na Duginovu dcéru (Zdroj: Twitter.com/Nexta)

„Myslím na to úbohé dievča, ktoré zabila bomba pod sedadlom auta v Moskve. Nevinní platia za vojnu,“ citovala talianska televízia Rai slová pápeža k sobotnému atentátu na Darju Duginovú. Rusko obvinilo z jej smrti ukrajinské spravodajské služby. Kyjev to odmietol.

Viac o téme: Pápež FrantišekDmytro KulebaDarja DuginováApoštolský nuncius
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu