Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Poľsko preveruje pôvod knihy, ktorú Macron venoval pápežovi Františkovi

(Zdroj: SITA/AP Photo/John Locher)

VARŠAVA - Poľské ministerstvo zahraničných vecí začalo preverovať pôvod knihy, ktorú pápežovi Františkovi v pondelok daroval francúzsky prezident Emmanuel Macron. V utorok to potvrdil hovorca rezortu Lukasz Jasina. Informujeme podľa agentúry PAP.

Pápež dostal ako dar prvé francúzske vydanie diela Immanuela Kanta z roku 1795. Výtlačok filozofickej eseje K večnému mieru má pečiatku akademickej knižnice v meste Ľvov. Agentúra PAP pripomenula, že pred druhou svetovou vojnou bol Ľvov - alebo po poľsky Lwów - významným mestom vo východnom Poľsku. Pečiatka preto vyvolala podozrenie, že ide o predmet odcudzený nacistami počas okupácie.

Pápež a francúzsky prezident si dary vo Vatikáne vymieňali v súlade s diplomatickým protokolom

Túto možnosť pripustil aj šéf Poľského inštitútu medzinárodných vzťahov Slawomir Debski, ktorý však súčasne uviedol, že Kantova kniha mohla byť pred 2. svetovou vojnou vymenená - ako duplikát - za inú zo zbierok nejakej inej knižnice.

Pápež a francúzsky prezident si dary vo Vatikáne vymieňali v súlade s diplomatickým protokolom: František Macronovi venoval medailu s vyobrazením Baziliky sv. Petra a dokumenty o svojom pontifikáte. Macron zasa Kantovo filozofické dielo. Fotografiu titulnej strany Macronovho daru pre pápeža zverejnil na sociálnej sieti spravodajca francúzskych novín La Croix. Zaujímavý detail o tom, kto bol majiteľom knihy, si následne všimli poľskí užívatelia internetu.

Viac o téme: KnihaPoľskoPápež FrantišekEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu