Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

TÁTO krajina schválila prísnejšie PROTICOVIDOVÉ opatrenia: Očakávajú opätovný nárast prípadov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Attila Balazs/MTI via AP)

BERLÍN - Nemecká vláda schválila v stredu prísnejšie celoštátne proticovidové opatrenia, keďže počas jesene a zimy očakáva opätovný nárast počtu infekcií. TASR správu prezvala z agentúry DPA.

Respirátory triedy FFP2 budú v Nemecku povinné okrem iného v lietadlách a diaľkových vlakoch. Deťom vo veku od šesť do 14 rokov a tiež personálu v lietadlách a vlakoch budú stačiť aj lekárske rúška. Ochrana horných dýchacích ciest bude povinná v nemocniciach a opatrovateľských zariadeniach, kde bude navyše nutné predložiť aj negatívny výsledok testu na covid.

TÁTO krajina schválila prísnejšie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Povinné nosenie rúšok

Jednotlivé spolkové krajiny budú môcť od 1. októbra do 7. apríla v závislosti od priebehu pandémie zaviesť aj prísnejšie obmedzenia, napríklad povinné nosenie rúšok v regionálnej doprave alebo v reštauráciách a kaviarňach. Kritizovaná výnimka z nosenia rúšok v interiéroch, ktorá mala podľa pôvodného návrhu platiť pre ľudí, ktorí sú plne zaočkovaní a poslednú dávku vakcíny dostali najviac pred troma mesiacmi, bola napokon zrušená.

TÁTO krajina schválila prísnejšie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Jenny Kane)

Výrazná vlna šírenia covidu 

Jej odporcovia argumentovali, že by to mohlo viesť k tomu, že ľudia by sa nechávali zaočkovať každé tri mesiace. Výnimka ohľadom rúšok bude platiť po preukázaní sa negatívnym výsledkom testu pri návšteve kultúrnych, rekreačných a športových podujatí a v reštauráciách. Spolkový minister zdravotníctva Karl Lauterbach v stredu uviedol, že na jeseň počíta s výraznou vlnou šírenia covidu, ktorú bude možné zvládnuť práve pomocou spomínaných opatrení.

TÁTO krajina schválila prísnejšie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Opatrenia schválené vládou musia ešte schváliť obe komory parlamentu

Ich cieľom je zabrániť vysokej miere úmrtnosti, vymeškaným dňom v práci a vážnym dlhodobým následkom ochorenia. Opatrenia schválené vládou musia ešte schváliť obe komory parlamentu. Dolná, Spolkový snem (Bundestag), by o nich mala hlasovať 8. septembra.

Viac o téme: OpatreniaNemeckoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu