Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Dugin zverejnil prvú reakciu na smrť dcéry: Ešte pritvrdil slovami o zničení Ukrajiny! Falošné obvinenia z atentátu

Duginova dcéra prišla o život pri bombovom atentáte. Zobraziť galériu (3)
Duginova dcéra prišla o život pri bombovom atentáte. (Zdroj: Twitter.com / nexta )

MOSKVA - Dvorný ideológ ruského prezidenta Vladimira Putina, Alexander Dugin, prvýkrát prehovoril od smrti svojej dcéry Darji Duginovej. Tá zomrela, keď v aute, ktoré šoférovala, explodovala nálož. Dugin sa vyjadril, že útok má na svedomí "ukrajinský nacistický režim". Atentát nazval teroristickým útokom.

V Duginovom vyhlásení, ktoré na svojom kanáli na Telegrame zverejnil konzervatívny ruský podnikateľ Konstantin Malofejev, sa hovorí: „Nepriatelia Ruska ju podlo a nepozorovane zabili. Ale my, naši ľudia, nemôžeme byť zlomení ani takýmito neznesiteľnými údermi. Chceli zničiť naše odhodlanie krvavým terorom proti tým najlepším a najzraniteľnejším z nás.“

Za páchateľov útoku Dugin považuje ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a tamojší režim. Ten označuje za nacistický. Ani atentát na jeho dcéru nezastaví Rusko pred dosiahnutím jeho cieľov, sľubuje nepriateľom Ruska.

Na ruských weboch sa objavil doklad údajnej atentátničky z pluku Azov, Ukrajina však účasť na útoku odmietla.

Dugin zverejnil prvú reakciu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Vesti.ru)

„Naše srdcia jednoducho netúžia po pomste. To by bolo príliš malé, nie ruské,“ povedal Dugin. Ruský národ totiž potrebuje úplné víťazstvo. Podľa reportéra Politica Christophera Millera Dugin vyzýva k zničeniu Ukrajiny.

„Tak prosím, vyhrajme! Chceli sme ju vychovať ako rozumné dievča a hrdinku. Aj teraz inšpiruje synov našej otčiny,“ obrátil sa Dugin s výzvou na ruských vojakov bojujúcich na Ukrajine.

Atentát na Duginovu dcéru (Zdroj: Twitter.com/Nexta)

Ukrajina odmieta podiel na útoku

Ukrajina už v nedeľu odmietla svoju účasť na atentáte. Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak odmietol akýkoľvek podiel Ukrajiny na útoku na Duginovu dcéru.

Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak zapojenie Ukrajiny do smrti Duginovej poprel ako výmysel ruskej propagandy. "Ukrajina s tým samozrejme nemá nič spoločné, pretože nie sme zločinecký štát, ktorým je Ruská federácia, a už vôbec (nie sme) teroristický štát," vyhlásil v nedeľu podľa BBC Podoľak v televízii. Smrť Duginovej podľa neho svedčí o boji o moc a vplyv rôznych skupín vo vnútri Ruska. Ako napísal na twitteri, "zmije z tajných služieb začali vnútrodruhový boj".

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Reakcia Putina

Ruský prezident Vladimir Putin označil útok za "hanebný, krutý zločin". V sústrastnom posolstve rodine Putin uviedol, že predčasne ukončili život "brilantného a talentovaného človeka so skutočne ruským srdcom". „Novinárka, učenec, filozofka, vojnová korešpondentka, čestne slúžila ľudu, vlasti a skutkami ukázala, čo znamená byť vlastencom Ruska,“ pokračoval Putin. Ruský prezident v pondelok posmrtne udelil Duginovej Rád za statočnosť. Zdroje z ruského bezpečnostného aparátu agentúre Tass povedali, že atentát bol jednoznačne namierený na dcéru, nie na otca, píše berliner-zeitung.de.

Viac o téme: AtentátRuskoUkrajinaDuginDuginova dcéraDarja
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu