Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Na Taiwan pricestoval ďalší americký predstaviteľ

Eric Holcomb na návšteve Taiwanu Zobraziť galériu (3)
Eric Holcomb na návšteve Taiwanu (Zdroj: SITA/Taiwan Presidential Office via AP)

TCHAJ-PEJ - Na Taiwan pricestoval ďalší americký predstaviteľ, republikánsky guvernér štátu Indiana Eric Holcomb. Jeho návšteva prišla po tom, ako nedávne cesty politikov z USA vyvolali hnev Číny, ktorá reagovala rozsiahlymi vojenskými cvičeniami okolo ostrova. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

Holcomb sa v úvode návštevy stretol s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen, ktorá mu povedala, že ich krajiny sú kľúčovými bezpečnostnými a ekonomickými spojencami v regióne. "Demokratickí spojenci musia stáť pri sebe a posilniť spoluprácu vo všetkých oblastiach," citovala ju agentúra Reuters.

Na Taiwan pricestoval ďalší
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Taiwan Presidential Office via AP)

Guvernér s delegáciou začal v pondelok po večernom prílete oficiálnu časť štvordňovej návštevy, ktorá je podľa jeho kancelárie zameraná na ekonomickú výmenu a najmä odvetvie polovodičov. Prichádza však v mimoriadne napätom čase v súvislosti s Taiwanom, ktorý Čína pokladá za súčasť svojho územia. Peking vníma stretnutia predstaviteľov Taiwanu a zahraničných vlád ako zasahovanie do svojich nárokov, pripomína AP.

Na Taiwan pricestoval ďalší
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Taiwan Presidential Office via AP)

V reakcii na návštevu predsedníčky Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiovej zo začiatku augusta spustil Peking niekoľkodňové vojenské cvičenia, počas ktorých vysielal lietadlá k Taiwanu a dokonca odpálil rakety ponad tento ostrov. Čínske vojenské lode prekračovali stredovú líniu v Taiwanskom prielive, ktorá je neoficiálnou, no dosiaľ fakticky dodržiavanou hranicou medzi ostrovom a pevninou.

Viac o téme: Návšteva USATaiwanEric Holcomb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu