Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ďalšia návšteva z amerického Kongresu: Marsha Blackburnová pricestovala na Taiwan

Marsha Blackburnová (vpravo) Zobraziť galériu (3)
Marsha Blackburnová (vpravo) (Zdroj: SITA/Taiwan Ministry of Foreign Affairs via AP)

TCHAJ-PEJ - Na Taiwan vo štvrtok pricestovala americkým vojenským lietadlom senátorka Marsha Blackburnová, členka senátnych výborov pre obchodné styky a tiež ozbrojené zložky. Ide o tretiu návštevu predstaviteľa amerického Kongresu na Taiwane v priebehu tohto mesiaca, a to napriek nesúhlasu Číny, ktorá považuje Taiwan za súčasť svojho územia. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters.

Podľa taiwanskej tlačovej agentúry CNA má Blackburnovú v piatok prijať taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen. Republikánka Blackburnová predtým vyjadrila podporu predsedníčke Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej z konkurenčnej Demokratickej strany, ktorá začiatkom augusta navštívila Taiwan napriek silnému odporu Pekingu.

Ďalšia návšteva z amerického
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Taiwan Ministry of Foreign Affairs via AP)

Čínska armáda po odchode Pelosiovej usporiadala okolo Taiwanu rozsiahle manévre. O týždeň neskôr prišla na Taiwan päťčlenná delegácia amerického Kongresu a Čína opäť odpovedala predtým neohlásenými vojenskými cvičeniami. Spojené štáty síce neuznávajú nezávislosť Taiwanu, avšak oficiálne sa zaviazali poskytovať mu podporu v oblasti obrany. Čína upozorňuje, že v krajnom prípade je pripravená hájiť svoje nároky na ostrov aj vojensky.

Ďalšia návšteva z amerického
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Taiwan Ministry of Foreign Affairs via AP)

Viac o téme: ČínaTaiwanMarsha Blackburn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu