Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Japonsko zvažuje rozmiestnenie striel s dlhým doletom: Reaguje tak na prípadný čínsky útok

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TOKIO - V snahe posilniť svoju schopnosť reagovať na prípadný čínsky útok Japonsko zvažuje, že rozmiestni na svojom území 1000 striel s plochou dráhou letu, informoval v nedeľu denník Jomiuri, na ktorý sa odvoláva agentúra Reuters.

Plán je upraviť existujúce zbrane tak, aby sa ich dolet predĺžil zo 100 na 1000 kilometrov, uviedol denník s odvolaním sa na vládne zdroje. Zbrane, ktoré by mohli byť vystrelené z lodí alebo lietadiel, by boli rozmiestnené najmä okolo južných ostrovov Nansei a dokázali by zasiahnuť pobrežné oblasti Severnej Kórey a Číny. Zástupcovia japonského ministerstva zahraničných vecí zatiaľ nereagovali na žiadosť o komentár na túto správu.

Japonsko zvažuje rozmiestnenie striel
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Japonsko, ktoré si svoju povojnovú ústavu vykladá tak, že armádu môže použiť iba na sebaobranu, v posledných rokoch zvýšilo vojenské výdavky a zvolilo asertívnejšiu stratégiu. Doteraz však nerozmiestňovalo strely s dlhým doletom, ktoré môžu zasiahnuť ciele na cudzom území. Napätie v regióne sa tento mesiac vystupňovalo po návšteve predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na Taiwane. Peking neskôr odpálil balistické rakety aj do výlučnej hospodárskej zóny Japonska.

Viac o téme: StrelyČínaJaponskoBránenieDlký dolet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu