Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Extrémne suchá odkrývajú históriu: Nízka hladina Dunaja odhalila nemecké vojnové lode! Vidno aj španielsky Stonehenge

Vrak nemeckej vojnovej lode Zobraziť galériu (6)
Vrak nemeckej vojnovej lode (Zdroj: Reprofoto - Twitter.com / Reuters)

BELEHRAD - Najväčšie sucho v Európe za posledné roky stlačilo na rekordne nízku úroveň aj hladinu Dunaja. Neďaleko srbského mesta Prahovo sa tak spod hladiny vynorili vraky desiatok nemeckých vojnových lodí z čias druhej svetovej vojny.

Plavidlá boli súčasťou čiernomorskej flotily nacistického Nemecka, ktoré ich v roku 1944 spolu so stovkami ďalších plavidiel potopilo počas ústupu pred sovietskym vojskom. Mnohé z nich počas nízkej hladiny odvtedy stále brzdia lodnú dopravu.

V Srbsku sa úrady uchýlili k bagrovaniu, aby plavebná dráha zostala prejazdná. Pri Prahove v blízkosti hranice s Bulharskom a Rumunskom však niektoré vraky zužujú splavný úsek na tomto úseku Dunaja zo 180 metrov len na 100 metrov.Viac ako 20 tunajších vrakov je od čias druhej svetovej vojny stále zaplnených tonami munície a výbušnín. Neodborná manipulácia predstavuje nebezpečenstvo pre lodnú dopravu.

"Nemecká flotila za sebou zanechala veľkú ekologickú katastrofu, ktorá ohrozuje nás, Prahovčanov," povedal 74-ročný Velimir Trajilovič, autor knihy o nemeckých lodiach. Ohrození sú aj miestni rybári z Rumunska, ktoré leží na druhom brehu reky.

Nízka hladina Dunaja odkryla na potopených lodiach delové veže, veliteľské mostíky, zlomené stožiare a od výbuchov skrútené trupy, zatiaľ čo iné vraky zakrývajú piesočné a štrkové nánosy. V marci srbská vláda vyhlásila verejnú súťaž na odstránenie vrakov a likvidáciu munície a výbušnín. Náklady na celú operáciu sa odhadovali na 29 miliónov eur.

Extrémne suchá odkrývajú históriu:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)
Extrémne suchá odkrývajú históriu:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Španielsky Stonehenge

Španielsko čelí mimoriadnemu suchu, čo stláča na historické minimá aj hladiny tamojších riek a vodných nádrží. Nedostatok vody po dlhých rokoch znovu odhalil 7.000 rokov starý Dolmen de Guadalperal. Za normálnych okolností ho ukrýva hladina nádrže Valdecanas na rieke Tajo. Megalitický unikát dostal prezývku španielsky Stonehenge.

Nápadný kruh desiatok megalitických kameňov objavil nemecký archeolóog Hugo Obermaier v roku 1926, za diktatúry generála Franca ho však v roku 1963 zatopila voda priehrady v rámci projektu na rozvoj vidieka. Odvtedy sa kamene nad hladinu vynorili iba štyrikrát. Nádrž Valdecanas v súčasnosti zadržiava iba štvrtinu plánovaného objemu vody. Dolmen de Guadalperal tvorí sústava 150 žulových kameňov, jeho vnútorná komora má priemer asi 5 metrov. Na konci prístupovej chodby stojí dvojmetrový kamenný menhir s vytesaným hadom ako ochrancom celej 7.000 rokov starej stavby. Podľa archeológov to pravdepodobne bol slnečný chrám, prípadne pohrebná enkláva.

V okresoch Senec,Galanta i Trnava hrozia silné búrky,môžu spôsobiť povodeň

Do 20.00 h platí výstraha pred búrkami pre celé územie Slovenska. Pre okresy Senec, Trnava a Galanta vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) od 18.25 h zvýšenú výstrahu druhého stupňa. "V uvedených okresoch sa môžu vyskytnúť silné búrky spojené s prudkými lejakmi s úhrnom zrážok 30 až 50 milimetrov za 30 minút, nárazmi vetra s rýchlosťou 70 až 110 kilometrov za hodinu a s krúpami," informujú meteorológovia. Pre okresy Senec a Galanta vydali v súvislosti s búrkami aj výstrahu pred prívalovou povodňou.

Viac o téme: HladinaSucháVojnové lodeNemeckoDunajSrbskoBelehrad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu