Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Na východ a juh Slovenska udrel masívny búrkový komplex: Veľké krúpy, intenzívne lejaky a zaplavené cesty!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Reprofoto - FB / Odťahová služba Nové Zámky, Meteo Slovensko)

BRATISLAVA - Od piatku na Slovensku intenzívne pršalo, čo zrejme zmiernilo dlhotrvajúce sucho. Avšak, mnohé zrážky boli mimoriadne intenzívne a búrky, ktoré zasiahli našu krajiny, spôsobili aj rozsiahle škody. Ba čo viac, v pondelok večer dorazil nad východ a juh Slovenska rozsiahly búrkový systém, ktorý okrem intenzívnych zrážok so sebou priniesol aj niečo iné.

VIDEO Búrky so sebou priniesli aj intenzívne lejaky: Od Sabinova pred vjazdom do Bertotoviec sa po ceste valila voda!

Búrky so sebou priniesli aj intenzívne lejaky: Od Sabinova pred vjazdom do Bertotoviec sa po ceste valila voda! (Zdroj: FB / Dopravný servis Orava, Dopravný servis - PP, KK, SN - E. E.)

V okresoch Vranov nad Topľou, Košice, Michalovce, Sobrance, Trebišov, Spišská Nová Ves, Levoča a v okrese Košice-okolie v povodí riek Bodva a Hornád platila v pondelok hydrologická výstraha prvého stupňa pred prívalovou povodňou. Platí aj pre okres Prievidza. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

Riziko povodní

Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladali meteorológovia prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín hlavne na malých tokoch s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity. "Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov," uviedol SHMÚ. Zároveň vo viacerých okresoch Banskobystrického a Košického kraja platili výstrahy druhého stupňa pred búrkami, a to do pondelkovej 19.05 h. Na zvyšku Slovenska, s výnimkou okresov na západe krajiny, platili výstrahy prvého stupňa pred búrkami.

 "V podvečerných hodinách sa nad severným Maďarskom sformoval rozsiahly búrkový systém presúvajúci sa nad naše územie ďalej na severozápad. Nebezpečné javy s ním spojené môžu byť najmä nárazový vietor a prívalové zrážky, pravdepodobné sú aj krúpy," uviedli meteorológovia na sociálnej sieti. Ako dodali, pozorovať sa dá aj výraznejšia blesková aktivita.

 

Rozsiahly búrkový systém Nad stredným a východným Slovenskom sa sformoval rozsiahly búrkový systém postupujúci na západ...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Monday, August 22, 2022

Vyše 26-tisíc bleskov

Podľa portálu detekujúci blesky nad územím Česka a Slovenska počas pár hodín udrelo na Slovensku vyše 26-tisíc bleskov. Ba čo viac, na východe Slovenska sa objavil masívny shelfcloud. Ide o oblačnosť typu arcus a "vzniká na rozhraní vytekajúceho studeného vzduchu z búrky v spodných hladinách a vtekajúceho teplého vlhkého vzduchu do búrky nad spomínaným oblakom. Shelf cloud preto často aj rotuje okolo horizontálne osi (čo ale pri pohľade na búrku zvyčajne nevidno, je nutné si pustiť nejaké časozberné video)," vysvetlil pred časom SHMÚ. 

Na východ a juh
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: blesky.bourky.cz)

Avšak, búrkový systém, ktorý sa prehnal východom a juhom Slovenska, priniesol aj ďalšie nebezpečné javy. A tým boli mimoriadne intenzívne zrážky. Napríklad, v obci Gbelce v okrese Nové Zámky zaznamenali mimoriadne vysoký úhrn zrážok, a to vyše 86 milimetrov za 24 hodín. Tak vysoké úhrny spôsobili, že susedná obec Nová Vieska skončila pod vodou. Video, ktoré na sociálnej sieti zverejnila Odťahová služba Nové Zámky, vidieť, ako je zatopená cesta a mnohé autá majú s prejazdom cez vodu problém. Pod vodou skončila aj obec Likavka v okrese Ružomberok. 

Na východ a juh
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

Silný vietor na východe

Naopak, búrkový komplex, ktorý prešiel východom Slovenska, so sebou priniesol mimoriadne silný vietor, následkom ktorého sa lámali stromy a konáre. Mnohé skončili na vozovkách, kde spôsobili problémy. Vo fotoskupine portálu Severe weather Slovakia jeden z fanúšikov napísal, že búrka, ktorá sa prehnala Košickými Oľšanmi priniesla so sebou aj centimetrové krúpy, ale aj intenzívnymi zrážkami. "Intenzita zrážok krátkodobo v maxime dosiahla 460,8 mm/h a spadlo 32,8 mm zrážok za necelú polhodinu," ozrejmil. 

 

MIMORIADNE: MASÍVNY SHELF CLOUD PRI KOŠICIACH ❗ Východom postupuje rozsiahly búrkový komplex, prináša silné búrky, dávajte preto mimoriadny pozor! Foto: Martin Goceliak, Meteo Východ

Posted by Meteo Slovensko on Monday, August 22, 2022
 

Užili ste si dnešný búrlivý deň? Lovci búrok určite jasali od šťastia. Masívny a vrstevnatý shelf cloud ste spozorovali...

Posted by Meteo Slovensko on Monday, August 22, 2022

Hasiči mali viacero výjazdov

Pre silné búrky zasahovalo do utorňajšieho rána na Liptove, Orave a v Turci 30 profesionálnych i dobrovoľných hasičov. Informoval o tom informoval Michal Kypus z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Žiline. "Išlo o odstraňovanie spadnutých a naklonených stromov z komunikácií a odčerpávanie vody zo zatopených priestorov," priblížil Kypus. V súvislosti s povodňovou situáciou je na hornej Orave vyhlásený prvý stupeň povodňovej aktivity na vodnom toku Oravica v meste Trstená.

V súvislosti s búrkou, ktorá sa v pondelok (22. 8.) večer prehnala Prešovským krajom, absolvovali hasiči v siedmich okresoch 19 výjazdov. Takmer vo všetkých prípadoch išlo o odstraňovanie popadaných stromov, k závažnejším udalostiam nedošlo, uviedla Lenka Jacová z operačného strediska Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove.

Po štyri výjazdy absolvovali profesionálni hasiči v okresoch Prešov, Poprad, Vranov nad Topľou a Humenné, pričom okrem popadaných stromov zasahovali v jednom prípade v Popradskom okrese i pri spadnutej streche. V okresoch Kežmarok a Stará Ľubovňa sa hasičský zásah týkal spadnutého stromu, v okrese Sabinov išlo o jeden výjazd, pri ktorom odčerpávali vodu.

Problémy s intenzívnymi zrážkami však Slováci hlásia aj v utorok. Napríklad, autobusová stanica v Komárne skončila po prechode búrok pod vodou. 

Situácia so suchom sa zlepšila

Podľa SHMÚ však intenzívne zrážky, ktoré sa posledné dni prehnali prakticky celou krajinou, pomohli zmierniť sucho, ktoré v krajine panovalo. Bez rizika sucha je väčšina západného Slovenska a priľahlá časť stredného Slovenska. Extrémne sucho je na juhovýchodnom Slovensku a ojedinele aj v severnej časti východného Slovenska. Najhoršia situácia je na Zemplíne, Above, Šariši, Gemeri a v Slovenskom rudohorí. Extrémne sucho celkovo zasahuje až 7 % územia.  V hlbšej vrstve je stále extrémne sucho na 53 % územia a zasahuje prevažne južnú časť západného, stredného aj východného Slovenska.

Na východ a juh
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)
Na východ a juh
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

Hrozia ďalšie búrky

Výstrahy prvého stupňa pred búrkami platia na celom území Slovenska až do 21.00 h. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe. Meteorológovia upozorňujú na zvýšenú pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, s nárazmi vetra 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami.

"Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri búrkach môžu byť obmedzené ľudské aktivity a ohrozené zdravie," upozornil SHMÚ. Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov. Krúpy môžu zase poškodiť vegetáciu a vietor môže spôsobiť škody menšieho rozsahu na porastoch a objektoch. "Súvislá vrstva krúp na komunikácii môže prechodne obmedziť cestnú premávku," doplnili meteorológovia.  

Viac o téme: PočasieZaplavené cestyVýchod SlovenskaBúrkový komplexBúrky na SlovenskuJuh Slovenska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu