Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najväčšia britská vojenská loď sa pokazila krátko po vyplávaní do USA

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Mindaugas Kulbis)

LONDÝN - Najväčšia vojenská loď Spojeného kráľovstva mala poruchu pri južnom pobreží krajiny krátko po tom, ako vyplávala na "významnú" výcvikovú misiu do Spojených štátov. Informovala o tom v noci na pondelok televízia Sky News.

Na plavidle HMS Prince of Wales, jednej z dvoch lietadlových lodí Kráľovského námorníctva, došlo podľa armádneho hovorcu k "mechanickému problému". Bližšie podrobnosti oficiálne neoznámili.

Loď za tri miliardy libier, ktorú uviedli do plnej prevádzky len minulý rok, je podľa britských médií zakotvená juhovýchodne od ostrova Wight. O záležitosti informoval ako prvý portál UK Defence Journal, ktorý sa odvolával na nepotvrdené správy o poškodení hriadeľa lodnej skrutky.

Loď vyplávala z neďalekého prístavu Portsmouth v sobotu na misiu, ktorá má podľa Kráľovského námorníctva "formovať budúcnosť operácií stíhačiek stealth a dronov pri pobreží Severnej Ameriky a v Karibiku". HMS Prince of Wales má naplánované návštevy New Yorku, kanadského Halifaxu a Karibiku a nácvik operácií so stíhačkami F-35 piatej generácie, ako aj bezpilotnými lietadlami.

Viac o téme: LoďPlavbaUSABritánia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu