Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ikea sa rozhodla zlikvidovať svoju ruskú divíziu, končí aj čokoládový gigant

Spoločnosť Ikea Dom bola založená v júli 2006
Spoločnosť Ikea Dom bola založená v júli 2006 (Zdroj: TASR/AP)

MOSKVA - Švédsky nábytkársky gigant Ikea sa rozhodol zlikvidovať svoju ruskú divíziu Ikea Dom. Ukázali to firemné záznamy z utorka (16.8.). TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Množstvo západných spotrebiteľských značiek pozastavilo svoje aktivity v Rusku potom, čo Moskva 24. februára poslala na Ukrajinu svojich vojakov, pričom švédske spoločnosti H&M a Ikea, ako aj americký výrobca športových potrieb Nike oznámili plány na úplný odchod z krajiny.

Ikea, najväčší predajca nábytku na svete, v marci zatvorila svoje obchody v Rusku a oznámila, že predá továrne, zatvorí kancelárie a zníži počet svojich zamestnancov v Rusku, kde pre ňu pracovalo 15.000 ľudí. V pondelok (15.8.) Ikea ukončila svoj finálny online výpredaj. Majiteľ obchodov Ikea - skupina Ingka, jeden z popredných vlastníkov nákupných centier na celom svete, však ponechal nákupné centrá Mega v Rusku otvorené.

Podľa utorkového záznamu v databáze ruských spoločností Spark a tlačovej agentúry Interfax sa Ingka Holding Europe rozhodla zlikvidovať Ikea Dom, kde je jediným vlastníkom. Spoločnosť Ikea Dom bola založená v júli 2006. V júni Ingka Group uviedla, že je otvorená návratu do Ruska, ale momentálne nie sú na to splnené podmienky.

Ruský trh opúšťa aj švajčiarsky výrobca čokolády Lindt 

Po odchode viacerých veľkých zahraničných potravinárskych firiem sa pre úplný odchod z ruského trhu rozhodol aj švajčiarsky výrobca čokolády Lindt & Sprüngli. Firma to oznámila päť mesiacov potom, ako v reakcii na inváziu Ruska na Ukrajinu pozastavila v krajine svoje aktivity.

Švajčiarska firma známa pralinkami Lindor a v zlatej fólii balenými čokoládovými veľkonočnými zajačikmi sa už začiatkom marca, zhruba dva týždne po invázii, rozhodla zatvoriť v Rusku svoje obchody a pozastaviť dodávky výrobkov na ruský trh. Teraz uviedla, že "po tomto rozhodnutí z 9. marca sa Lindt & Sprüngli rozhodla ruský trh opustiť". Zároveň dodala, že "je pripravená podporiť svojich ruských zamestnancov a všetky jej kroky budú v súlade s ruskou legislatívou".

V marci zamestnával Lindt v Rusku približne 120 ľudí. Tamojší trh sa na celkovom obrate spoločnosti, ktorý v roku 2021 dosiahol 4,59 miliardy švajčiarskych frankov (4,77 miliardy eur), podieľal menej než 1 %.   

Viac o téme: KoniecLikvidáciaRuskoIkea DomLindt & Sprüngli
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu