Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zverejnili príkaz na prehliadku u Trumpa: Vraj porušil zákon o špionáži

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/AP)

WASHINGTON - Pondelková razia amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) v sídle bývalého prezidenta Donalda Trumpa na Floride súvisela okrem iného s podozreniami z porušenia zákona o špionáži, konkrétne nezákonného uchovávania tajných vojenských dokumentov, uvádza sa v piatok zverejnenom súdnom príkaze. Informuje o tom agentúra AFP.

Zatykač a súvisiace materiály, odpečatené floridským sudcom, ukázali, že agenti si so sebou odniesli značné množstvo dokumentov označených ako "prísne tajné". Tie mali byť dostupné len "v špeciálnych vládnych zariadeniach," uvádza sa v odpečatenom sedemstranovom spise federálneho súdu. Spis obsahoval zoznam vecí odnesených z Trumpovho sídla Mar-A-Lago na Floride, vrátane informácií o "prezidentovi Francúzska", ako aj súdny príkaz na prehliadku sídla v Palm Beach. Ministerstvo spravodlivosti v piatok požiadalo súd, aby príkaz vo verejnom záujme zverejnil a vylúčil tak námietky Trumpa, ktorý zvažuje opätovnú kandidatúru v prezidentských voľbách v roku 2024.

Archívne video: Bývalý americký prezident Donald Trump si bol zahrať svoj obľúbený golf

Bývalý americký prezident Donald Trump si bol zahrať svoj obľúbený golf (Zdroj: Profimedia)

Trump vyhlásil, že nebude blokovať zverejnenie súdneho príkazu, raziu však označil za politicky motivovanú. On i jeho právnici mali v skutočnosti kópiu príkazu na prehliadku aj s potvrdením o zozname majetku zabaveného agentmi FBI u seba už niekoľko dní, obsah teda mohli zverejniť už sami aj skôr. Denník The Wall Street Journal uviedol, že medzi 20 škatuľami s predmetmi, ktoré odniesli agenti FBI, boli zväzky fotografií, ako aj rukou napísaný príkaz na udelenie milosti spojencovi bývalého prezidenta, Rogerovi Stoneovi. 

Dosluhujúci americký prezident Donald Trump
Zobraziť galériu (2)
Dosluhujúci americký prezident Donald Trump  (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci, File)

Exprezident tvrdí, že FBI mala príležitosť podstrčiť nejaké dôkazy     

Exprezident v priebehu tohto týždňa vyslovil obavy, že keďže sám nebol v čase razie doma a nemohli byť pri nej prítomní ani jeho právnici, FBI tam mohla podstrčiť nejaké dôkazy. Americké médiá už skôr v piatok špekulovali, že FBI mohla počas domovej prehliadky u Trumpa na Floride hľadať okrem iného tajné dokumenty týkajúce sa jadrových zbraní. 

Americkí prezidenti musia podľa zákona odovzdať všetku svoju písomnú komunikáciu a dokumenty Národnému archívu. Ten vo februári oznámil, že z Trumpovho luxusného sídla Mar-a-Lago získal 15 škatúľ s dokumentmi týkajúcimi sa okrem iného aj utajovaných skutočností národnej bezpečnosti, ktoré mal Trump odovzdať ešte pri odchode z úradu. Americké orgány činné v trestnom konaní doteraz nikdy nestíhali bývalého prezidenta za podobný skutok. Prezident USA však môže kedykoľvek odtajniť akékoľvek dokumenty – a tým bude zrejme argumentovať aj Trump, uviedla televízia NBC. 

Viac o téme: VyšetrovanieŠpionážDonald TrumpPríkaz na zatknutie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu