Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VOJNA na Ukrajine Deň stosedemdesiaty (12. august 2022)

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Alexei Alexandro)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval predstaviteľov Ukrajiny, aby verejne nehovorili o vojenských taktikách Kyjeva. Vynášanie takýchto informácií je podľa neho "úprimne nezodpovedné". Správu sme prevzali z agentúry Reuters. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Vojna na Ukrajine trvá už 170 dní

Vojna na Ukrajine trvá už 170 dní (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:30 Moskva začala s konkrétnymi plánmi na uskutočnenie "referend" v okupovaných oblastiach východnej Ukrajiny o ich pripojení k Rusku. Uviedol to v piatok vysokopostavený predstaviteľ administratívy USA, ktorého citovala agentúra DPA. "Ruské vedenie inštruovalo (miestnych) činiteľov, aby začali prípravu takýchto referend," uviedol nemenovaný zdroj z Rady pre národnú bezpečnosť USA (NSC).

21:06 V piatok o 20.00 h opäť začala prúdiť do Českej republiky ruská ropa. Informuje o tom TASR podľa správy českého servera Novinky.cz, ktorému to potvrdila riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa slovenského prepravcu ropy Transpetrol Linda Vaškovičová.

20:24 Vitalij Kličko kritizoval nemeckého kancelára Olafa Scholza, ktorý povedal, že sa domnieva, že je nesprávne úplne odoprieť Rusom víza. Podľa starostu Kyjeva väčšina ruských občanov „podporuje Putinovu politiku a jeho krvavé imperiálne ambície“.

19:49 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok na Twitteri oznámil, že absolvoval telefonát s pápežom Františkom, ktorého informoval o ruských vojnových zločinoch na Ukrajine, informuje TASR.

19:12 Na okupovaných ukrajinských územiach sa v priebehu augusta zrejme začnú súdne procesy s ukrajinskými vojnovými zajatcami. Prvé procesy sa očakávajú v Mariupole na Deň nezávislosti Ukrajiny 24. augusta, povedal na piatkovej tlačovej konferencii starosta mesta Vadym Bojčenko. Informuje o tom TASR na základe správy americkej spravodajskej stanice CNN.

19:11 Ruská ekonomika v druhom štvrťroku podľa predbežných údajov klesla v medziročnom porovnaní o štyri percentá. Vyplýva to zo správy, ktorú dnes zverejnil ruský štatistický úrad. Štatistický úrad neposkytol žiadne ďalšie podrobnosti. Podľa analytikov bol pokles spôsobený slabým spotrebiteľským dopytom a následkami sankcií.

18:35 Prezident Zelenskyj predložil do parlamentu návrh zákona o predĺžení stanného práva na Ukrajine o 90 dní. Zelenskyj zaviedol stanné právo 24. februára, pričom platnosť súčasného zákona vyprší 23. augusta.

17:47 Na ruskej leteckej základni Novofedorivka na anektovanom Kryme v utorok "takmer určite" vybuchli zrejme až štyri nekryté muničné sklady. Podľa britského denníka The Guardian to uviedlo ministerstvo obrany v Londýne s tým, že príčina výbuchov je naďalej neznáma, informuje TASR.

17:43 Ukrajina potvrdila, že dostala peniaze za tranzit ruskej ropy ropovodom Družba. Podľa agentúry RIA to dnes oznámila ruská štátna spoločnosť Transnefť, ktorá je monopolným prevádzkovateľom ropovodov v Rusku. Znamená to, že obnovenie dodávok ropy južnou vetvou ropovodu do Českej republiky už nestojí nič v ceste. Podľa slovenského prepravcu ropy Transpetrol budú dodávky do Česka obnovené dnes o 20:00 SELČ. Na twitteri skoré obnovenie dodávok ropy cez Družbu potvrdil český minister priemyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN), podľa ktorého sa podarilo nájsť po právnej i technickej stránke najlepší spôsob, ako odblokovať platbu za tranzit.

16:35 V ukrajinskom meste Buča tento týždeň pochovávali tamojšie obete ruskej invázie, ktoré nikto doteraz neidentifikoval. Úrady ich preto uložili do hrobov označených číslami. Informovali o tom agentúry AP a AFP. 

16:17 Ukrajina navrátila z oblastí bojov tela 522 ukrajinských vojakov, ktorí boli vedení v zoznamoch nezvestných. Podľa serveru Ukrajinska pravda to povedal ombudsman pre otázky nezvestných Oleh Kotenko. Ombudsman upresnil, že telá pochádzajú z oblastí okolo Donecku, Luhansku a Charkova.

15:44 Popredný predstaviteľ Rusmi dosadenej správy v okupovanom ukrajinskom meste Melitopol Oleg Šostak utrpel vážne zranenia v dôsledku útoku sabotéra, ku ktorému došlo v piatok ráno. Informuje o tom TASR na základe správy americkej televízie CNN, ktorá sa odvoláva na starostu mesta Ivana Fedorova.

15:27 Nemecký predajca kávy a spotrebného tovaru Tchibo úplne ukončil svoje aktivity v Rusku, a to kvôli ruskému útoku na Ukrajinu. Hovorca spoločnosti Tchibo dnes agentúre DPA povedal, že firma už začiatkom júla predala svoj ruský podnik. Ten v Rusku ponúkal výhradne kávové produkty a už krátko po začiatku vojny na Ukrajine dodávky kávy prerušil.

14:36 Rusko za posledných 24 hodín odpálilo 11 rakiet na Kramatorsk v Doneckej oblasti. Starosta Kramatorsku Oleksandr Honcharenko uviedol, že domy boli pri útokoch poškodené alebo zničené. Neboli hlásené žiadne obete.

13:50 Medvedev sa pokúsil obviniť Ukrajinu z ostreľovania jadrovej elektrárne Záporožie, no opäť začal ohrozovať Európu "Hovoria, že je to Rusko. To je očividné, 100% klamstvo, dokonca aj pre hlúpu rusofóbnu verejnosť.[…]Netreba zabúdať, že aj EÚ má JE. Aj tam sú možné nehody."

13:25 Ukrajina vrátila telá 522 mŕtvych vojakov, ktorí boli na zozname nezvestných.

13:10 Holandsko sa pripojilo k výcviku ukrajinskej armády. Podľa ministra obrany Oleksija Reznikova sa Holandsko zapojilo do výcvikového programu pod vedením Spojeného kráľovstva s cieľom pomôcť ukrajinskému vojenskému personálu zvládnuť nové zbrane a zlepšiť ich bojové schopnosti.

12:50 Ukrajina potvrdila, že dostala peniaze za tranzit ruskej ropy ropovodom Družba. Podľa agentúry RIA to dnes oznámila ruská štátna spoločnosť Transnefť, ktorá je monopolným prevádzkovateľom ropovodov v Rusku. Znamená to, že obnovenie dodávok ropy južnou vetvou ropovodu do Českej republiky už nestojí nič v ceste.

12:25 V ukrajinskom meste Černovice demontovali pomník sovietskeho vojaka.

11:55 Na Ukrajinu prichádzajú ďalšie britské M270 MLRS. Minister obrany Oleksiy Reznikov poďakoval svojmu britskému kolegovi Benovi Wallaceovi a ubezpečil ho, že Ukrajina „šikovne používa cudzie zbrane na bojisku“. Dodal, že čoskoro prídu ďalšie „darčeky“ od zahraničných partnerov.

11:35 Litva žiada spojencov, aby nahradili zbrane, ktoré presúva na Ukrajinu. Námestník litovského ministra obrany Argiris Butkevičius tvrdí, že proces presunu zbraní na Ukrajinu by bol rýchlejší, keby sa spojenci dohodli, že Litve odovzdajú nové zbrane na zvýšenie obranyschopnosti krajiny.

11:20 Žoldnieri samozvanej „Luhanskej ľudovej republiky“ sa sťažujú na ich slabé vybavenie.

10:25 Kritická štruktúra jadrovej elektrárne Záporoží nebola ostreľovaním poškodená a reaktory pracujú v normálnom režime bez porúch.

10:05 Hraničnými priechodmi v štvrtok (11. 8.) prešlo 3104 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 767 mužov, 1675 žien a 662 detí. O dočasné útočisko požiadalo 130 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 3117 osôb. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová. "Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 23 policajtov, 21 hasičov, 77 colníkov, 84 vojakov, 34 dobrovoľníkov, jeden kňaz a 23 zamestnancov migračného úradu," priblížila.

9:55 Ruský Národný zúčtovací depozitár (NRD) podal na Súdny dvor Európskej únie žalobu, v ktorej žiada zrušenie sankcií. Tie na ňu v júni kvôli invázii ruských vojsk na Ukrajinu uvalila Európska únia a ich zavedenie potom Rusku znemožnilo uhradiť dlh zahraničným veriteľom. Informujú o tom dnes tlačové agentúry.

"Cieľom žaloby je preukázať nezákonnosť a neopodstatnenosť zaradenia NRD na sankčné zoznamy EÚ, v dôsledku čoho utrpeli ruskí aj zahraniční investori," uviedol depozitár podľa agentúry TASS vo svojej tlačovej správe.

9:35 Yandex zo svojich výsledkov vyhľadávania okamžite odstráni odkazy na nezávislé vyšetrovanie trestných činov Jevgenija Prigožina. Vyhľadávač za šesť mesiacov odstránil viac ako 600 odkazov. Prigožin je ruský oligarcha, ktorý je prepojený s Wagnerovou skupinou.

9:20 Väznený ruský opozičný politik a kritik Kremľa Alexej Navaľnyj založil v trestaneckej kolónii odborovú organizáciu. S odvolaním sa na štvrtkové oznámenia Navaľného na Twitteri o tom informovala agentúra DPA. "Ahoj, tu je Navaľnyj, vedúci a zakladateľ odborového zväzu Promzona, združujúceho občanov zamestnaných vo väzenskom systéme," uviedol na Twitteri Navaľnyj, respektíve jeho tím. V kolónii si odpykáva deväťročný trest za podvod a pohŕdanie súdom. V ďalších príspevkoch vysvetlil, že k založeniu odborov ho viedlo vykorisťovanie približne 600.000 ľudí v ruských väzniciach.

8:40 Ruská armáda opäť ostreľovala obytné budovy v Dnepropetrovskej oblasti, hlási šéf regionálnej vojenskej správy Valentin Rezničenko. Do Marganets priletelo asi 40 rakiet. Zranili sa traja ľudia vrátane 12-ročného dieťaťa.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu