Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Trumpov tím blokoval zverejňovanie presných informácií o covide

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci, File)

WASHINGTON - Administratíva bývalého amerického prezident Donalda Trumpa bránila zdravotníckym predstaviteľom, aby verejnosti poskytovali presné informácie o ochorení COVID-19 v snahe podporiť Trumpov príliš optimistický pohľad na pandémiu. Vyplýva to z kongresovej správy zverejnenej v pondelok. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Vyšetrovatelia vypočuli desiatky súčasných aj bývalých predstaviteľov amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) i niekoľkých vysokopostavených predstaviteľov prezidentskej administratívy, aby zostavili 91-stranovú správu – tú v pondelok zverejnil podvýbor zaoberajúci sa koronavírusovou pandémiou, zvolený Snemovňou reprezentantov.         

Vysokopostavený predstaviteľ CDC vyšetrovateľom povedal, že Trumpovi vládni spolupracovníci šikanovali zamestnancov centra a snažili sa prepisovať ich správy, aby ich zosúladili ich s Trumpovým verejným zľahčovaním covidovej krízy. Vládni činitelia prijali "bezprecedentné kroky na dosadenie politickým nominantov dohliadajúcich na vydávanie vedeckých správ CDC a na ich vyvracanie". Vyšetrovatelia ďalej opisujú, ako sa Trumpoví nominanti z americké ministerstvo zdravotníctva a sociálnej starostlivosti (HHS) snažili získať kontrolu nad vedeckým týždenníkom CDC a nad pravidelnými správami o úmrtnosti a smrtnosti (MMWR), a ako upravovali alebo blokovali články, o ktorých si mysleli, že ublížia Trumpovi.

Trumpovi nominanti sa snažili zmeniť obsah, vyvrátiť alebo posunúť zverejnenie osemnástich správ MMWR a zdravotníckych výstrah, pričom najmenej päťkrát uspeli. V správe je tiež napríklad citovaný jeden predstaviteľ komunikačného odboru CDC, podľa ktorého správanie Trumpových spojencov vyvolávalo u zamestnancov pocit, že sú zastrašovaní.

"Vyšetrovanie preukázalo, že predchádzajúca administratíva bola zapojená do bezprecedentnej kampane politického zasahovania do reakcie federálnej vlády na pandémiu, v rámci ktorej bolo ohrozené verejné zdravie v prospech prezidentových politických cieľov," uviedol predseda vyšetrovacej komisie a člen Snemovne reprezentantov, demokrat Jim Clyburn.        

Republikáni, medzi ktorých patrí i Trump, túto najnovšiu správu odsúdili ako stranícku a prisľúbili, že ak v nasledujúcich voľbách získajú väčšinu v Senáte alebo Snemovni reprezentantov, tak vykonajú vlastné vyšetrovanie.

Viac o téme: Donald TrumpDezinformácieKoronavírusHoaxy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu