Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Británia, Francúzsko a Nemecko vyzvali Irán, aby si nekládol nereálne požiadavky

Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí
Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí (Zdroj: SITA/Office of the Iranian Supreme Leader via AP)

VIEDEŇ - Británia, Francúzsko a Nemecko v piatok vyzvali Irán, aby si pri rozhovoroch o obnovení iránskej jadrovej dohody nekládol nereálne požiadavky. Informuje o tom agentúra AFP.

Zástupcovia signatárskych krajín sa vo Viedni stretávajú prvýkrát od marca, kedy boli rokovania prerušené. "Dnešné rozhovory vo Viedni neoznačujú nové kolo rokovaní. Ide o technické diskusie," uviedli vo vyhlásení delegácie Británie, Francúzska a Nemecka. Text dohody je podľa nich  na stole a k opätovnému otvoreniu rokovaní nedôjde. "Irán sa teraz musí rozhodnúť uzavrieť dohodu, kým je to ešte možné. Vyzývame ho, aby nekládol nereálne požiadavky mimo rámca (Spoločného komplexného akčného plánu) JCPOA," dodali.

Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Irán, Rusko a Spojené štáty podpísali jadrovú dohodu známu pod skratkou JCPOA v roku 2015. Táto dohoda zmiernila tvrdé ekonomické sankcie voči Iránu výmenou za obmedzenie jeho nukleárnych aktivít. V roku 2018 od nej však odstúpili USA na základe rozhodnutia vtedajšieho prezidenta Donalda Trumpa. Jeho vláda obnovila sankcie voči Iránu, na čo Teherán reagoval nedodržiavaním dohody. Rokovania o obnovení dohody sa začali vlani. V marci tohto roku boli prerušené pre nezhody medzi Teheránom a Washingtonom. 

Viac o téme: NemeckoFrancúzskoBritániaIrán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu