Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zmena klímy ohrozuje život a živobytie mnohých ľudí, tvrdí britská kráľovná

Britská kráľovná Alžbeta II. Zobraziť galériu (3)
Britská kráľovná Alžbeta II. (Zdroj: TASR/Buckingham Palace via AP)

WINDSOR – Britská kráľovná Alžbeta II. v stredu v posolstve cirkevným predstaviteľom označila klimatickú zmenu za hrozbu, a to najmä pre chudobných ľudí na celom svete. TASR informácie prevzala od agentúry DPA a televízie Sky News.

"Žijeme v čase, keď dôsledky zmeny klímy ohrozujú životy a živobytie mnohých ľudí a spoločností, v neposlednom rade tých najchudobnejších a tých, ktorí sú menej schopní prispôsobiť sa," napísala panovníčka v odkaze pre 650 anglikánskych biskupov z celého sveta, ktorí sa zišli na konferencii v Anglicku. Britská kráľovná je hlavou anglikánskej cirkvi.

Životné prostredie bolo pre princa Philipa dôležitou témou

Alžbeta II. dodala, že životné prostredie bolo témou, ktorá veľmi ležala na srdci jej zosnulému manželovi princovi Philipovi, niekdajšiemu prezidentovi Svetového fondu na ochranu prírody (WWF). V takejto angažovanosti pokračujú aj ich syn princ Charles a vnuk princ William. Britská kráľovská rodina sa zvyčajne nevyjadruje k politickým témam. Pri otázke ochrany klímy sa však jej členovia od tejto línie čoraz viac odkláňajú, napísala DPA.

Kráľovná Alžbeta II. a jej manžel Phillip
Zobraziť galériu (3)
Kráľovná Alžbeta II. a jej manžel Phillip  (Zdroj: SITA/Jonathan Brady/Pool Photo via AP)

Princ Charles, ktorý dlho podporuje ekologické poľnohospodárstvo, napríklad minulý rok na svetovej klimatickej konferencii v Glasgowe apeloval na energické konanie v tejto oblasti. Princ William inicioval udeľovanie ceny Earthshot pre inovatívnych priekopníkov v oblasti klímy. Samotnú kráľovnú vlani pred glasgowskou konferenciou zachytili počas živého vysielania pri súkromnom rozhovore, v ktorom kritizovala lídrov, ktorí "hovoria, ale nerobia".

Zmena klímy ohrozuje život
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Profimedia)

Viac o téme: PrejavKlímaĽudstvoAlžbeta II.Veľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu