Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Obrovská tragédia: Tehotná dvojnásobná matka (†37) zomrela, lebo ju preložili na nesprávne oddelenie

Sumera Haqová Zobraziť galériu (3)
Sumera Haqová (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Tehotná matka dvoch dcér ležala na pôrodnom oddelení londýnskej nemocnice, keď sa náhle zhoršil jej stav. Nakazila sa koronavírusom a mala aj ďalšie zdravotné ťažkosti. Bola jej poskytnutá liečba, ktorá však vôbec nezaberala. Lekári sa už začali obávať o jej dieťa, tak podnikli cisársky rez. Nasledovala však veľká tragédia.

Tridsaťsedemročnú Sumeru Haqovú liečili pôvodne na pôrodnom oddelení. Trpela silnými bolesťami žalúdka a dýchalo sa jej čoraz ťažšie. Jej tretiu dcéru Ayru Butt sa síce doktorom podarilo zachrániť cisárskym rezom, ale bolo to len na 15 minút. Potom bola vyhlásená za mŕtvu. Jej mama zomrela o dva dni neskôr. 

Kasmin Butt (41) prišiel za pár dní o dcéru aj manželku. Nazval to  živou nočnou morou. "Je takmer nemožné nájsť slová, ktoré by opísali bolesť, ktorú cítim ja a celá naša rodina. Náš posledný rok bol ako zo zlého sna. Sumera bola úžasná manželka a najlepšia mama, akú si môže dieťa priať. Najlepšie roky života ju ešte len čakali. Je pre nás veľmi ťažké vyrovnať sa s takou stratou. Keď som uvidel Ayru, bola krásna. Len som ju držal a plakal," uviedol s tým, že nevie, či sa z toho niekedy dostane. Pár mal ďalšie dve deti vo veku osem a päť rokov. 

Obrovská tragédia: Tehotná dvojnásobná
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Testy najprv odhalili, že Haqová utrpela akútne poškodenie obličiek, neskôr sa zistilo, že má veľmi nízke hladiny hemoglobínu. Do tela sa jej dostávalo čoraz menej kyslíka. Dostávala lieky na riedenie krvi, no diagnóza bola zle určená. Ayru síce porodila, no jej stav sa ešte zhoršil. Lekári jej našli v bruchu hematón, no nedokázali určiť zdroj krvácania. Napokon pacientke bola chirurgicky odstránená maternica a previezli ju na JIS-ku. Napojili ju síce na pľúcnu ventiláciu, no jej stav sa nezlepšoval. Dva dni po pôrode zomrela. Pitva odhalila, že zomrela na zlyhanie viacerých orgánov, krvácanie do brucha, COVID-19 a zápal pľúc.

Koronerka Nadia Persaudová vyhlásila, že lekárske oddelenie, na ktoré bola Sumera prevezená, nebolo pre ňu vhodným klinickým prostredím. "Nemali jej podávať lieky na riedenie krvi a predtým, ako utrpela zástavu srdca, nepodnikli žiadne adekvátne núdzové opatrenia." 

Obrovská tragédia: Tehotná dvojnásobná
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Nemocnica Whipps Cross uviedla, že štandardnú starostlivosť, ktorá bola posyktnutá  nebohej, nezodpovedala jej závažnému zdravotnému stavu. Odvtedy malo dôjsť k zlepšeniam.  
 

Viac o téme: PôrodúmrtieTehotenstvo LondýnKoronavírusCOVID-19Sumera Haq
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu