Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Adam varuje pred hrozbou v Jadranskom mori: Na kúpajúcich v Pule číha nebezpečenstvo na FOTO

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

VERUDELA - Dovolenková sezóna je v plnom prúde a Slováci sa opäť húfne vyberajú do Chorvátska. Z Jadranu však prichádza varovanie, ak sa chystáte na dovolenku k slovenskému moru, zbystrite pozornosť. Na hrozbu, ktorá tam číha, upozornil náš čitateľ.

Ak momentálne dovolenkujete v Chorvátsku alebo sa tam ešte len chystáte, mali by ste byť obzvlášť opatrní. Varovanie nám prišlo od čitateľa z Chorvátska, ktorý poslal aj niekoľko fotografií z pobrežia Jadranského mora.

Medúza pri pobreží Jadranského mora.
Zobraziť galériu (3)
Medúza pri pobreží Jadranského mora.  (Zdroj: čitateľ Adam )

Adam upozorňuje na výskyt nebezpečnej medúzy, na ktorú narazil na pobreží v Pule, len pár metrov od ľudí, ktorí sa tam opaľovali. "V oblasti Puly sa nachádza medúza sudovitá (Rhizostoma pulmo). Na fotkách vyzerá mŕtva, ale žila a neskôr sa dostala naspäť do mora." Fotky vznikli v oblasti Verudela. 

Hasiči v chorvátskom Umagu zasiahli ako hrdinovia, keď turistka nechala svoje dieťa v rozhorúčenom aute (archívne video) 

Hasiči v chorvátskom Umagu zasiahli ako hrdinovia, keď turistka nechala svoje dieťa v rozhorúčenom aute (Zdroj: Facebook/Vatrogasci Umag)

Rhizostoma pulmo

Ide o medúzy, ktoré nemajú veľké pŕhliace chápadlá. Namiesto toho sú charakteristické ôsmimi rozvetvenými príustnymi chápadlami, na ktorých povrchu sú drobné otvory. Nimi prijímajú potravu. Nedokážu zožrať veľkú korisť, živia sa planktónom, ikrami a larvami. Ich početnosť je kolísavá, objavujú sa skôr v lete a na jeseň. Hoci tento druh nevyzerá nebezpečne, môže človeka popŕhliť, hlavne keď ide o sebaobranu.

Medúza sa pokúša vrátiť do mora.
Zobraziť galériu (3)
Medúza sa pokúša vrátiť do mora.  (Zdroj: čitateľ Adam)

Čo robiť v prípade popŕhlenia? 

Upozorňujeme preto všetkých dovolenkárov v Chorvátsku, aby si dávali pozor, keď sa chcú kúpať v mori. Po popŕhlení je kľúčové rýchlo reagovať. Zvyškov chápadiel v mieste opuchu sa treba zbaviť. Môžete použiť napríklad pinzetu. Keď sa vám ich podarí vybrať, postihnuté miesto opláchnite horúcou vodou, prípadne použite fén s teplým vzduchom. Ocot alebo slaná voda funguje v tomto prípade ako veľmi dobrá náhrada dezinfekcie. 

Viac o téme: MedúzyChorvátskoPulaJadranské more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu