Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Čoraz viac Američanov sa kvôli drahému bývaniu a vysokej kriminalite sťahuje do Európy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Mnoho Európanov úpí kvôli rastúcim cenám nehnuteľností. Ale keďže za Atlantikom je situácia ešte horšia, čoraz viac občanov Spojených štátov sa sťahuje nastálo do Európskej únie, píše agentúra Bloomberg.

Obzvláštnu obľubu si u Američanov získala južná Európa. Počet občanov USA trvalo žijúcich v Portugalsku vzrástol v roku 2021 medziročne o 45 percent. Naposledy ich v krajine žilo takmer 7000, v roku 2018 to ešte bola menej ako polovica. Veľmi obľúbené je tiež Španielsko. Počet obyvateľov narodených v USA tam medzi rokmi 2019 a 2021 stúpol o 13 percent. Portugalsko a Španielsko priťahujú zahraničných kupcov nehnuteľností takzvanými "zlatými vízami": To môže s právom žiť tam natrvalo získať každý, kto v nich investuje 350.000 respektíve 500.000 eur (8,6 respektíve 12,3 milióna Sk).

Na rozdiel od minulosti však Európa zjavne už nezaujíma len majetných občanov USA. Bloomberg hovoril aj s emigrantmi z radov strednej triedy. Napríklad so Stephanie Synclairovou, ktorá v apríli kúpila dom pre seba a svojho syna v Taliansku. V americkej metropole Atlante musela predtým platiť 3000 dolárov mesačne (72.000 Kč) za štyri izby. Cenovo dostupné bývanie nemala šancu nájsť, hoci mala našetrené 300.000 dolárov. Na Sicílii teraz objavila, čo hľadala. Za spolu 60.000 eur zohnala aj malý obchod. Synclairová je podnikateľka, svoje podnikanie chce z Talianska riadiť na diaľku ďalej.

"Nikdy by som sa nesnažila nakupovať v Taliansku, keby americký trh nebol taký šialený," hovorí Synclairová. Teraz sa teší na miestne "bella vita" s dobrým jedlom a vínom. V malom obchádzku chce otvoriť literárny klub. Jamie Dixonová sa zase s dcérou a manželom pred rokom presťahovala z Los Angeles do Portugalska. Riaditeľka technologického start-upu pôvodne bývala v karavane s dvoma spálňami v Malibu. Na viac nebolo dosť peňazí.

V USA narástlo násilie 

Teraz žijú v pobrežnom meste Cascais neďaleko Lisabonu v byte s tromi spálňami a tromi kúpeľňami. K dispozícii je tiež súkromná strešná terasa. Ale to nie je jediný dôvod, prečo rodina opustila Spojené štáty. "V Spojených štátoch veľmi narástlo násilie," cituje Bloomberg Dixonovú. "Chcela som svojmu dieťaťu poskytnúť normálne detstvo," vysvetlila 37-ročná žena.

Viac o téme: SťahovanieBývanie USAEurópaAmeričania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu