Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Odborníci predpovedajú exodus bohatých Rusov a Ukrajincov: Do týchto štátov sa zrejme presťahujú

Roman Abramovič Zobraziť galériu (2)
Roman Abramovič (Zdroj: SITA/AP Photo/Martin Meissner)

MOSKVA - Viac ako 15 000 zámožných Rusov podľa predpovede londýnskej poradenskej spoločnosti Henley and Partners tento rok opustí Rusko kvôli invázii na Ukrajinu, uviedol server BBC News na svojom ruskojazyčnom webe.

"Rusko stráca milionárov," vyhlásil analytik Andrew Amoils, ktorý pre Henley zbieral dáta. "Zámožní ľudia emigrujú z Ruska v neustále stúpajúcom množstve každý rok počas posledného desaťročia, čo sa javí včasnou výstrahou pred problémami, s ktorými sa krajina potýka. Historicky zrúteniu veľkých krajín zvyčajne predchádzalo urýchlenie emigrácie bohatých ľudí, ktorí často odchádzajú ako prví, pretože na to majú prostriedky," citovala BBC zo správy. 

Odborníci predpovedajú exodus bohatých
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Prognóza počíta s tým, že aj Ukrajina utrpí najväčšiu stratu zámožných ľudí v pomere k počtu obyvateľov. Očakáva sa, že do konca roka z Ukrajiny vycestuje 2800 milionárov, teda viac ako dve pätiny z ich celkového počtu. 

Analytici tiež poznamenali, že Spojené štáty a Veľká Británia sa stali oveľa menej prívetivými voči Rusom, ktorých majetok by mohol vyvolať právne aj etické otázky. Preto sa najpríťažlivejšími krajinami pre bohatých emigrantov javia Spojené arabské emiráty, Malta, Monako a tiež Maurícius. 

Viac o téme: RuskoUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu