Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Európska centrálna banka roztočila kolotoč zdražovania: Vyššie hypotéky už u nás ohlásili 2 banky, toto sú ZMENY

Ekonomika dostáva poriadne na frak a zliznú si to aj hypotéky.
Ekonomika dostáva poriadne na frak a zliznú si to aj hypotéky. (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Dalo sa očakávať, že po ohlásení vyšších úrokových sadzieb z Európskej centrálnej banky (ECB) bude logicky nasledovať zvyšovanie sadzieb hypoték u nás, čo sa skutočne o pár hodín aj stalo a už 2 banky zmenili od soboty svoj cenník! Pozrite sa k akým zmenám dôjde po tom, ako ECB avizovala prvé zvýšenie úrokových sadzieb od roku 2011.

archívne video

Rast cien nehnuteľností výrazne predbieha príjmy domácností, hovorí Vladimír Dvořáček (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Ako prvá na toto zvýšenie sadzieb zareagovala VÚB Banka, pričom zvýšila sadzby hypoték o 0,3 percent, o čom informoval ako prvý Denník N. Bol to len necelý deň po tom, ako bol oficiálne oznámený zdvih sadzieb z ECB.

V prípade VÚB pôjde o nasledujúce zvýšenia a to už od 23. júla, teda od soboty.

  • 1-ročný fix 2,59 % – na 2,89 %
  • 3-ročný fix 2,59 % – na 2,89 %
  • 4-ročný fix 2,79 % – na 3,09 %
  • 5-ročný fix 2,89 % – na 3,19 %
  • 10-ročný fix 3,39 % – na 3,69 %

 

Na tento kolotoč naskočila ďalšia banka na Slovensku

Problémom vyšších sadzieb z ECB je to, že naňho čoskoro zareagujú viaceré banky, a to sa, bohužiaľ, už deje aj na Slovensku, pretože podľa Televíznych novín na vlnu zdvihnutia úrokových sadzieb naskočila ďalšia banka.

Totiž už aj Prima banka sa rozhodla navýšiť úrokové sadzby pri hypotékach, a to všetko len hodín po spomínanej VÚB. Aj u nich od soboty platí nový cenník. Zmena sa dotkla troj a päťročného fixu. Sedemročný ostal na tej istej úrovni.

  • FIX 3  od 1,80%  predtým od 1,60%
  • FIX 5  od 2,40%  predtým od 2,20%
  • FIX 7  od 2,80%  predtým od 2,80%

 

Prvé zvýšenie sadzieb od roku 2011

Európska centrálna banka (ECB) vo štvrtok prvýkrát od roku 2011 zvýšila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu z vkladov o 50 bázických bodov na nulu. Predstavila aj nový program nákupu dlhopisov, aby udržala pod kontrolou náklady na pôžičky najzadlženejších krajín eurozóny. Informovali o tom správy agentúr Reuters a AP.

Okrem toho ECB zvýšila sadzbu na svojich týždenných a denných hotovostných aukciách o 50 bázických bodov, a to na 0,50 % a 0,75 %. A naznačila, že tento rok pravdepodobne príde ďalšie zvýšenie jej troch sadzieb. "Na nadchádzajúcich zasadnutiach Rady guvernérov bude vhodná ďalšia normalizácia úrokových sadzieb," uviedla ECB.

To nie je všetko

Analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák pripomína, že očakávané zdražovania hypoték spustilo už v prvej polovici roka citeľný nárast záujmu o tieto úvery. Išlo nielen o nové bývanie, ale najmä refinancovanie starých úverov, v snahe zafixovať si nižšiu sadzbu na dlhšie obdobie. "Ešte v decembri 2020 bol podiel fixácií nad 5 rokov na celkovom objeme novoposkytnutých hypoték menej ako 4 %, pričom v apríli 2022 to už bolo približne 42 %," doplnil.

V tomto roku sa navyše ešte očakávajú dve zvýšenia sadzieb zo strany ECB, v septembri aspoň o 50 bodov a ďalšie koncom roka. "Na konci roka 2023 dosiahnu sadzby ECB podľa nášho názoru 1,75 až 2,0 %," uzavrel Horňák.
 

Viac o téme: BankySadzbaHypotékySlovenskoEurópska centrálna banka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu