Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tajná služba prehovorila: Ruskej armáde dochádza dych, ideálna príležitosť pre Ukrajincov zasadiť protiúder!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/ AP Photo/Emilio Morenatti)

ASPEN - Podľa britských tajných služieb by ruská armáda mohla v najbližších týždňoch prerušiť vojenské operácie na Ukrajine. "Myslím si, že im čoskoro dôjde dych," povedal šéf britskej spravodajskej služby M16 Richard Moore. Vo vojne doteraz údajne zahynulo okolo 15 000 ruských vojakov. Zohnať personál a materiál je čoraz ťažšie.

"Oni sa budú musieť istým spôsobom zastaviť a to dá Ukrajincom príležitosť vrátiť úder," vyhlásil Moore na konferencii Aspen Security Forum, ktorá sa každoročne koná v Colorade. Kyjev dúfa, že podnikne protiútok, predovšetkým so západnými zbraňami, a že sa mu podarí znovu dobyť oblasti okupované Ruskom, píše týždenník Newsweek. Podľa riaditeľa MI6 teraz Ukrajina musí ukázať, že vojna sa dá vyhrať, okrem iného aj preto, že v Európe narastajú obavy z nedostatku energie počas zimy.

!Myslím si, že je dôležité, aby samotní Ukrajinci ukázali svoju schopnosť protiútokov. A myslím si, že to bude veľmi dôležité pre ich pokračujúcu vysokú morálku," doplnil Moore. Pre zvyšok Európy je tiež dôležité vidieť, že Ukrajina môže vyhrať. 

Chudobní sú Putinovou potravou pre delá

Podľa Moora bude pre ruskú armádu v najbližších týždňoch čoraz ťažšie získať personál a materiál. Vladimir Putin sa doteraz spoliehal predovšetkým na chudobných ľudí z vidieckych oblastí. "Pochádzajú z robotníckych miest na Sibíri a patria k neúmerne vysokému podielu etnických menšín. A sú jeho potravou pre delá." 

Ukrajinský prezident Zelenskyj zverejnil hrôzostrašné zábery ruského útoku na mesto Vinnycia (archívne video)

Ukrajinský prezident Zelenskyj zverejnil hrôzostrašné zábery ruského útoku na mesto Vinnycia (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський)

Vojna na Ukrajine trvá už päť mesiacov. Britská tajná služba pravidelne zverejňuje informácie o aktuálnom dianí, po ktorých potom siaha ministerstvo obrany. Veľká Británia dodáva Ukrajine zbrane a školí ukrajinských vojakov, ako ich používať.

Viac o téme: Tajné službyRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu