Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Toto Zelenského nepoteší: Vojna nedopadne dobre pre Ukrajinu! TAKTO sa podľa experta všetko skončí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil frontové pozície v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Zobraziť galériu (2)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil frontové pozície v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

BRNO - Konflikt na Ukrajine s najväčšou pravdepodobnosťou dospeje do patovej situácie, myslí si Zdeněk Petráš z Centra bezpečnostných a vojensko-strategických štúdií Univerzity obrany. Existenčnou nevyhnutnosťou pre Ukrajinu sú podľa neho dodávky zbraní zo Západu.

Z hľadiska dodávok zbraní na Ukrajinu a ich používania sa podľa Petráša začína prejavovať istý vzorec. "Tento vzorec pre Ukrajinu znamená to, že vojakov je vcelku dosť a sú k dispozícii, ale západné vybavenie zatiaľ nie," uviedol odborník. Zásoby zo sovietskej éry, teda pochádzajúce jednak z Ukrajiny samotnej, ale tiež dodávané spojencami Kyjeva vrátane Poľska, Česka a Slovenska, sú podľa neho už viac-menej vyčerpané. "Zbrane a munícia zo západných krajín prichádza nepravidelne a k tomu sa pridáva nedostatočný výcvik a pripravenosť na operačné nasadenie," upozornil Petráš.

Archívne video

Zelenskyj je v novom videu presvedčený, že vojnu vyhrajú Ukrajinci a chystá sa udeľovať ceny hrdinom krajiny (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський)

Ukrajinská armáda sa musí naučiť používať zahraničnú techniku, čo je podľa neho prinajmenšom problematické, a to ako z hľadiska časového, tak procedurálneho. Je totiž potrebná výcviková infraštruktúra a predovšetkým zahraniční inštruktori výcviku. "K tomu sa pridáva chýbajúca štandardizovaná munícia, náhradné diely a nevyhnutnosť vykonávať opravy a údržbu, čo robí logistiku ešte zložitejšou," uviedol Petráš.

Toto Zelenského nepoteší: Vojna
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Aj keď schopnosti ruskej armády sú podľa neho viac ako diskutabilné, a to z hľadiska technologickej úrovne, ako aj z hľadiska ich kvantity, ukrajinská armáda je na tom ešte horšie. "Za existujúceho vývoja vojny na Ukrajine sú dodávky zbraní a munície zo zahraničia pre ukrajinských obrancov absolútnou existenčnou nevyhnutnosťou. Avšak aj zvýšenie dodávok zbraní a munície zrejme bude stačiť iba na udržanie pozícií pri existujúcej statickej opotrebovávacej vojne," myslí si Petráš.

Nastane teda podľa neho presadzovanie predovšetkým defenzívnej činnosti a ukrajinská obrana sa nenechá vylákať do nepripravenej ofenzívy mimo dobre bránených oblastí. Cieľom tohto spôsobu vedenia konfliktu by podľa Petráša malo byť doviesť po určitom čase vedenie Kremľa k záveru, že ďalšie predlžovanie konfliktu neprinesie žiadny efekt a donúti Rusko zasadnúť k rokovaciemu stolu a riešiť situáciu politickými nástrojmi.

"Pre Ukrajinu sa konflikt bohužiaľ nebude vyvíjať spôsobom, ktorý by dospel k jednoznačnej porážke Ruska. Konflikt s najväčšou pravdepodobnosťou dospeje do patovej situácie, ktorá bude môcť byť vyriešená iba na základe kompromisu oboch strán," uviedol Petráš.

Viac o téme: ExpertKonflikt RuskoUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu