Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nový Zéland zažíva pre subvariant omikronu rekordné prírastky úmrtí na KORONAVÍRUS

Koronavírus na Novom Zélande
Koronavírus na Novom Zélande (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Baker)

WELLINGTON - Nový Zéland zažíva v ostatných dňoch rekordné prírastky úmrtí na ochorenie COVID-19. Spôsobuje ich vysoko nákazlivý subvariant omikronu, ktorý postihuje obzvlášť intenzívne starších ľudí, informuje v piatok agentúra Reuters.

Za posledných 24 hodín pribudlo v tejto krajine 26 nových úmrtí súvisiacich s covidom, pričom vo všetkých prípadoch išlo o osoby vo veku nad 60 rokov, informovalo v piatok novozélandské ministerstvo zdravotníctva. Za sedem dní - v období do 16. júla - pritom v tejto krajine zomrelo na covid 151 ľudí, čo je výrazne viac než 115 úmrtí, ktoré tam zaznamenali v marci - počas najhoršieho týždňa predošlej vlny nákazy.

Novú vlnu nákazy na Novom Zélande spôsobuje koronavírusový subvariant BA.5. Momentálne tam evidujú 64.780 nakazených, avšak podľa tamojších úradov je nezistených prípadov infekcie zrejme podstatne viac. Nový Zéland bol na začiatku pandémie vyzdvihovaný ako úspešný model predchádzania šíreniu nákazy, keďže na ňu reagoval rýchlym zavedením prísnych opatrení a pomohla mu aj prirodzená geografická izolácia. Až do konca vlaňajšieho roka sa mu tak darilo prípady infekcie držať na úplnom minime.

Lekári vyzývajú na obnovenie opatrení

Vláda však v tomto roku opatrenia uvoľnila, keďže obyvateľstvo už bolo z veľkej časti zaočkované. Vírus sa odvtedy v tejto 5,1-miliónovej krajine začal viac šíriť. Zdravotníctvo je momentálne pod tlakom, úroveň hospitalizácií je však podľa ministerstva zdravotníctva nižšia ako v marci, keď vrcholila predošlá vlna nákazy.

Vláda zároveň čelí výzvam viacerých lekárov na opätovné obnovenie epidemiologických opatrení, či zavedenie povinného nosenia rúšok na školách. Ministerka školstva Iona Holstedová vo štvrtok informovala, že jej rezort školám odporučil, aby na budúci týždeň, keď sa žiaci vrátia z prázdnin, čo najviac presadzovali nosenie rúšok.

Viac o téme: úmrtiaNový ZélandKoronavírusOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu