Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Slovinsku zúria masívne požiare: Pri hasení pomáhajú aj Slováci, ministerstvo vnútra poslalo Black Hawk

Hasiči bojujú s požiarmi aj zo vzduchu
Hasiči bojujú s požiarmi aj zo vzduchu (Zdroj: profimedia.sk)

TEMNICA - Slovinsko momentálne bojuje s veľkými požiarmi. V noci sa ich snažilo zahasiť zhruba 500 hasičov. Oheň je stále aktívny smerom na Terst, z talianskej strany hranice bolo vidieť hustý dym a plamene. Pri hasení pomáhajú aj Slováci, ktorých do Slovinska poslalo naše ministerstvo vnútra.

Aj dnes pokračuje boj s plameňmi v Krase, pretože vo štvrtok popoludní vypukol požiar v Cerje. Hasenie je veľmi náročné pre všetkých zúčastnených, situáciu zhoršuje najmä silný vietor na Krase, informuje N1. Tamojší starosta dúfa, že 1200 hasičom a vzdušnej podpore sa podarí požiar uhasiť. "Prebieha evakuácia ďalšej dediny, ale dúfam, že sa to do popoludnia vyrieši a ľudia sa budú môcť vrátiť domov," povedal. 

"Horí asi na 2000 hektároch, je to zatiaľ najväčší požiar v Slovinsku. Je to veľmi nebezpečné, pretože je tam stále veľa mín a granátov z prvej svetovej vojny. Tie granáty sú stále aktívne a môžu explodovať. Každý deň počujeme 30 až 50 detonácií, čo je pre hasičov veľmi nebezpečné," dodal starosta. 

Premiér prisľúbil odškodné

Slovinský premiér Robert Golob v relácii 24ur Zvečer oznámil, že vláda má v úmysle priznať odškodné pre dobrovoľných hasičov, ktorí hasili požiare v Krase. "Vedeli sme o niektorých anomáliách v hasičskom systéme a na najbližšom rokovaní vlády plánujeme prijať opatrenie, podľa ktorého po aktivácii štátneho plánu uznáme odškodné pre všetkých dobrovoľných hasičov," informoval Golob a zároveň poďakoval všetkým hasičom. 

Dnes bude pokračovať hasenie požiaru zo vzduchu, pri ktorom vrtuľníkom slovinskej armády pomáhajú hasičské lietadlá z Talianska, Chorvátska, Rakúska aj Slovenska. Vo vzduchu je však stále veľa dymu, čo znižuje ich účinnosť, píše 24sata.hr.

Pre znížené nebezpečenstvo sa vo štvrtok večer vrátili do svojich domovov obyvatelia troch obcí, ktoré boli evakuované. Mierny optimizmus ohľadom vývoja situácie s najväčším požiarom v Slovinsku má aj veliteľ slovinskej civilnej ochrany Srečko Šestan. "Som optimista. Ak budú poveternostné podmienky čo najpriaznivejšie a so všetkými silami, ktoré máme k dispozícii a ktoré stále očakávame, dúfam, že v piatok budeme blízko konca tohto požiaru." Vrtuľník Black Hawk slovenskej armády od štvrtka aktívne pomáha pri hasení požiarov na Krase. Očakáva sa aj prílet vojenských vrtuľníkov srbskej a maďarskej armády.

Slovenská posádka vrtuľníku pomáha v Slovinsku hasiť požiar (Zdroj: Ozbrojené Sily SR)

Na mieste požiaru sa nachádzali podozrivé osoby

Riaditeľ Policajného zboru v Novej Gorici Evgen Govekar pred dvoma dňami uviedol, že podľa niektorých informácií sa na mieste požiaru nachádzali podozrivé osoby. Polícia preveruje každý podnet od občanov. Spolupracujú aj s talianskymi bezpečnostnými orgánmi, o príčinách požiaru je však podľa Govekara ešte priskoro hovoriť. Ak  to bude možné, všetky miesta požiaru budú dôkladne skontrolované.

Viac o téme: PomocPožiarSlovenskoSlovinsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu