Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Pre požiar pri Yosemitskom národnom parku museli evakuovať tisícky ľudí

Požiar pri Yosemitskom národnom parku Zobraziť galériu (3)
Požiar pri Yosemitskom národnom parku (Zdroj: SITA/Eric Paul Zamora/The Fresno Bee via AP)

WASHINGTON - Tisícky ľudí dostali v sobotu príkaz na evakuáciu z blízkosti rýchlo sa šíriaceho lesného požiaru pri Yosemitskom národnom parku v americkom štáte Kalifornia. Informuje o tom stanica Sky News.

Požiar lesného porastu vypukol ešte v piatok popoludní a podľa tamojších úradov sa rozšíril na ploche 26 kilometrov štvorcových. Príkaz na evakuáciu platí pre viac než 6000 obyvateľov žijúcich v tejto riedko osídlenej vidieckej oblasti.

Pre požiar pri Yosemitskom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Eric Paul Zamora/The Fresno Bee via AP)

Požiar do sobotňajšieho rána zničil najmenej desať obytných a obchodných budov a ohrozoval 2000 ďalších. Vynútil si aj početné cestné uzávery vrátane diaľnice 140, ktorá je jednou z hlavných trás vedúcich do Yosemitského národného parku, uvádza Sky News. S plameňmi na úpätí pohoria Sierra Nevada bojovalo viac než 400 hasičov za podpory vrtuľníkov a ďalšej techniky vrátane buldozérov.

Aj USA trápi horúce počasie

Požiar vypukol zrejme v dôsledku horúceho počasie, nízkej vlhkosti a extrémne suchej vegetácie, ktorá je výsledkom najhoršieho sucha za posledné desaťročia. Jeho pôvodná príčina však podľa Sky News nebola doposiaľ bezprostredne známa.

Pre požiar pri Yosemitskom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Eric Paul Zamora/The Fresno Bee via AP)

Ďalšie riziko však spočíva v tom, že v extrémnych podmienkach môžu lesné požiare začať vytvárať svoj vlastný poveternostný systém, keď dym vytvorí oblak Pyrocumulonimbus, podobný bežnému oblaku Cumulonimbus alebo búrkovým oblakom, ktoré produkujú krúpy, hromy a blesky. V súčasných podmienkach by takéto počasie – a jeho sprievodné javy ako údery bleskov a silnejší vietor – mohli spôsobiť ešte viac požiarov v reťazovej reakcii ničenia, upozorňuje Sky News.

Viac o téme: PožiarEvakuáciaYosemitský národný park
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu