Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Európa bojuje s požiarmi: Hasiči zachraňujú Taliansko aj Slovinsko

Požiare v Taliansku
Požiare v Taliansku (Zdroj: SITA(AP Photo/Salvatore Cavalli)

RÍM - Hasiči v regióne Toskánsko v stredu už druhý deň bojujú s prírodným požiarom, ktorý zo svojich domov vyhnal stovky ľudí. Požiare okrem toho vypukli i na severovýchode krajiny na hranici so Slovinskom. Informuje o tom agentúra Reuters.

Požiar pri toskánskom mestečku Lucca vypukol v pondelok a zničil už približne 650 hektárov lesa. Oheň začal v noci ohrozovať i niektoré dediny a museli preto evakuovť asi 300 ľudí. "Niektoré úseky (požiaru) pre vietor zosilneli," uviedol toskánsky guvernér Eugenio Giani s tým, že oheň chcú dostať pod kontrolu do stredajšieho večera.  

Prírodné požiare vypukli tento týždeň vo viacerých častiach Talianska. Tie na severovýchode krajiny sa rozšírili už do susedného Slovinska a v ich dôsledku môže mesto Terst ostať bez dodávok vody a elektrickej energie. Úrady v regióne Furlansko-Júlske Benátky sa chystajú  vyhlásiť výstrahu pred požiarmi a miestnym obyvateľom odporučili, aby sa zdržiavali doma. Starosta Terstu Roberto Dipiazza uviedol, že niektoré časti mesta, kde žije približne 200.000 ľudí, môžu ostať bez dodávok elektrickej energie. Podľa neho to môže ovplyvniť fungovanie vodných čerpadiel, a teda aj dodávok vody.

Podľa meteorológov dosiahnu teploty vzduchu na severe a v strede Talianska, ako i v regióne Apúlia na juhu krajiny a na Sicílii a Sardínii tento týždeň 40 stupňov Celzia. Výstraha pred vysokými teplotami bola v stredu vydaná pre deväť miest, pričom vo štvrtok by sa mala rozšíriť na 14 miest vrátane Ríma, Milána a Florencie.

Pre požiar v oblasti Kras evakuovali štyri dediny

Lesný požiar, ktorý sa rozšíril z Talianska do oblasti Kras na západe Slovinska ohrozuje aj niektoré dediny v tejto oblasti. Úrady už vyzvali na evakuáciu obyvateľov dedín Sela na Krasu, Hudi Log, Korita na Krasu a Nova Vas. Informovala o tom agentúra STA s odvolaním sa na regionálne stredisko civilnej ochrany.

Boli aktivované všetky záchranné zložky regiónu a podľa veliteľa civilnej ochrany Srečka Šestana s plameňmi bojuje takmer 600 ľudí. Pre ľahké popáleniny a dýchacie problémy vyhľadalo lekársku pomoc päť hasičov. Spravodajský portál 24ur.com informoval, že do hasenia boli zapojené aj dva talianske vrtuľníky a dve lietadlá Canadair, ktoré zhadzovali vodu zo vzduchu.

Ervin Čurlič z regionálneho strediska civilnej ochrany pre 24ur.com povedal, že na slovinskej strane hraníc horeli tri domy. Zhorel aj veľký bazén, z ktorého vrtuľníky naberali vodu. Požiar sa opäť rozhorel aj na oboch stranách cesty medzi obcami Mirna a Lokvica, cesta je preto uzavretá. Úsilie hasičov komplikuje hustý dym, uviedol počas návštevy oblasti slovinský minister obrany Marjan Šarec. Priznal logistické problémy s vodou, ktorá sa musí dovážať  cisternami a napúšťať do bazénov, ktoré používajú vrtuľníky. Zároveň upozornil na nedostatok vody v regióne.

Macron navštívil požiarom zasiahnutý departement Gironde

Klimatické zmeny spôsobujú stále častejšie vznik prírodných požiarov a prinútia Francúzsko a Európsku úniu prijať "štrukturálne rozhodnutia". Vyhlásil to v stredu francúzsky prezident Emmanuel Macron počas návštevy požiarom zasiahnutého departementu Gironde. Informuje o tom agentúra Reuters. "Veľké požiare naberajú na sile... prinútia nás v nasledujúcich rokoch prijať štrukturálne rozhodnutia," vyhlásil Macron.

Francúzsky prezident sa stretol i s miestnymi hasičmi, pričom vyzdvihol ich prácu pri zachraňovaní ľudských životov, píše AP. V Gironde, ktorý leží pri pobreží Atlantického oceánu, od minulého týždňa zhorelo celkovo 20.600 hektárov lesa a evakuovaných bolo okolo 37.000 ľudí. Ide o najväčší prírodný požiar v oblasti za uplynulých 30 rokov, píše Reuters.

Borovicové lesy pozdĺž pobrežia Atlantiku sú po mesiacoch sucha, ktoré postihlo celé Francúzsko, vysušené. Hasiči vďaka zlepšeným poveternostným podmienkam dostali konečne v stredu pod kontrolu niektoré požiare vyčíňajúce na juhozápade Francúzska, no ich šírenie sa stále nepodarilo úplne zastaviť.

Viac o téme: PožiareTalianskoSlovinsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu