Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Irán obvinil USA z vytvárania napätia na Blízkom východe

Americký prezident Joe Biden sa stretol so saudskoarabským korunným princom Muhammadom bin Salmánom. Zobraziť galériu (4)
Americký prezident Joe Biden sa stretol so saudskoarabským korunným princom Muhammadom bin Salmánom. (Zdroj: SITA/Bandar Aljaloud/Saudi Royal Palace via AP)

TEHERÁN - Irán v nedeľu obvinil Spojené štáty z vytvárania napätia na Blízkom východe. Vyplýva to z vyhlásenia hovorcu iránskeho ministerstva zahraničných vecí v reakcii na návštevu amerického prezidenta Joea Bidena v Izraeli a Saudskej Arábii. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Washington "sa opäť uchýlil k neúspešnej politike iránofóbie a snaží sa vyvolať napätie a krízy v regióne", povedal hovorca Náser Kanání. Americký prezident sa v sobotu zúčastnil na summite Rady pre spoluprácu arabských štátov Perzského zálivu (GCC). Lídri tohto zoskupenia po rokovaní so šéfom Bieleho domu v noci na nedeľu v spoločnom vyhlásení uviedli, že Región Perzského zálivu musí zostať bez zbraní hromadného ničenia.

Joe Biden navštívil Mohammeda bin Salmana
Zobraziť galériu (4)
Joe Biden navštívil Mohammeda bin Salmana  (Zdroj: SITA/Bandar Aljaloud/Saudi Royal Palace via AP)

Hlavy štátov a vlád GCC zdôraznili "ústredný význam diplomatického úsilia" pri snahách zabrániť Iránu vo vývoji jadrových zbraní. Teherán popiera snahu o výrobu jadrovej zbrane. "Tieto nepravdivé obvinenia sú v súlade s poburujúcou politikou Washingtonu... v regióne," povedal hovorca iránskeho rezortu diplomacie. Biden vo štvrtok počas návštevy Izraela spoločne s izraelským premiérom Jairom Lapidom podpísal bezpečnostnú deklaráciu. Washington sa v tomto dokumente zaviazal, že "nikdy nedovolí Iránu nadobudnúť jadrové zbrane a že je pripravený na to využiť všetky zložky svojej štátnej moci".

Joe Biden v Izraeli
Zobraziť galériu (4)
Joe Biden v Izraeli  (Zdroj: SITA/(AP Photo/Maya Alleruzzo, Pool)

Táto deklarácia je podľa Kanáního skvelým príkladom "klamstiev a pokrytectva" Spojených štátov, pretože "zatvárajú oči pred sionistickým (izraelským) režimom ako... najväčším držiteľom arzenálu jadrových zbraní v regióne". Biden navštívil Blízky východ iba niekoľko dní pred návštevou ruského prezidenta Vladimira Putina v Teheráne, ktorá je naplánovaná na 19. júla, pripomína AFP.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (4)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Viac o téme: NapätieUSAIránBlízky východJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu