Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

V marci protestovala v živom vysielaní teraz ju zadržala ruská polícia: Kto je Marina Ovsiannikovová?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Twitter.com)

MOSKVA - Ruská polícia zadržala v nedeľu novinárku Marinu Ovsiannikovovú, ktorá v marci protestovala proti ruskému vpádu na Ukrajinu narušením živého vysielania ruskej štátnej televízie. Oznámil to jej právnik Dmitrij Zachvatov. Správa bola prevzatá z agentúry AFP, ktorá o tom informovala v noci na pondelok.

"Marinu zadržali. Nemáme nijaké informácie o tom, kde sa nachádza," uvádza sa na novinárkinom oficiálnom účte na sociálnej sieti Telegram. K tomuto príspevku bolo zverejnených aj niekoľko fotografií, na ktorých možno vidieť, ako dvaja príslušníci polície odvádzajú Ovsiannikovovú do bielej dodávky. Policajti ju údajne zastavili počas bicyklovania.

K zadržaniu Ovsiannikovovej prišlo len niekoľko dní po tom, čo táto 44-ročná novinárka osamote protestovala v blízkosti Kremľa, pričom držala plagát s textom, v ktorom kritizovala ruský vpád na Ukrajinu i prezidenta Vladimira Putina. Informáciu o zadržaní novinárky neskôr pre ruské médiá potvrdil i jej právnik Dmitrij Zachvatov. "Predpokladám, že to súvisí s jedným z jej protestných prejavov," uviedol Zachvatov. V piatok Ovsiannikovová zverejnila fotografie, na ktorých protestuje pred Kremľom s plagátom, na ktorom odsudzuje umieranie detí a označuje Putina za "zabijaka".

V marci protestovala v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube/Odesa Film Studio, Facebook/Marina Ovsyannikova)

Za podobné vyhlásenia pritom môže byť stíhaná v súvislosti s porušením zákona, ktorý zakazuje zverejňovanie "nepravdivých informácií" o ruskej armáde a jej hanobenie, vysvetľuje AFP. Ovsiannikovová sa stala známou po tom, čo v marci v živom vysielaní ruskej štátnej televízie protestovala proti ruskému vpádu na Ukrajinu. Po tomto incidente bola nakrátko zadržaná a následne prepustená s pokutou. Ovsiannikovová po prepustení strávila nejaký čas v zahraničí, kde krátko pracovala aj pre nemecký denník Die Welt. Začiatkom júla však oznámila, že sa vracia do Ruska, aby vyriešila spor o opatrovníctvo svojich detí.

Ruská polícia prepustila novinárku Marinu Ovsiannikovovú krátko jej po nedeľňajšom zadržaní. Vyplýva to z príspevkov zverejnených na jej účtoch na sociálnych sieťach. TASR správu prevzala od agentúry Reuters, ktorá o tom informovala v noci na pondelok.

Viac o téme: ZadržanieVojna na UkrajineMarina OvsyannikovaRuská novinárska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu