Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

EÚ nebude uznávať nové ruské pasy udelené Ukrajincom

Josep Borrell
Josep Borrell (Zdroj: SITA/Kenzo Tribouillard, Pool Photo via AP)

BRUSEL - Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v stredu oznámil, že Európska únia nebude uznávať ruské pasy pre Ukrajincov, ktorí ich dostanú v rámci zjednodušenej procedúry oznámenej v pondelok Moskvou. Informuje o tom agentúra DPA.

Šéf Kremľa Vladimir Putin podpísal v pondelok výnos, ktorý uľahčí získanie ruského občianstva obyvateľom celej Ukrajiny. Stalo sa tak viac než štyri mesiace po začiatku ruskej vojenskej invázie. Dané nariadenie rozširuje pravidlo, ktoré dosiaľ platilo len pre obyvateľov okupovaných oblastí na východe Ukrajiny.

"Nová ruská legislatíva uľahčujúca proces získania ruského občianstva pre všetkých Ukrajincov je ďalším zjavným porušením suverenity Ukrajiny v spojitosti s nezákonnou ruskou vojnou," napísal Borrell na sociálnej sieti Twitter. "EÚ tieto pasy nebude uznávať," zdôraznil.

Ruský prezident Putin už v máji urýchlil proces získavania ruského občianstva pre obyvateľov dvoch ukrajinských oblastí – Chersonskej na juhu, ktorá je takmer celá pod kontrolou ruských inváznych síl, a Záporožskej na juhovýchode, ktorú Moskva kontroluje čiastočne. V roku 2019 bol takýto dekrét prijatý po prvý raz, a to pre obyvateľov samozvaných proruských republík na východe Ukrajiny – Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky. Ruské pasy v týchto oblastiach odvtedy údajne dostalo vyše 720.000 osôb.

Viac o téme: PasyRuskoUkrajinaUkrajinciJosep Borrell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu