Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Blinken obvinil Rusko z násilnej deportácie Ukrajincov na svoje územie: Deti pôjdu na adopciu

Antony Blinken
Antony Blinken (Zdroj: SITA/Olivier Douliery, Pool Photo via AP)

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu obvinil Rusko z násilnej deportácie 1,6 milióna Ukrajincov na svoje územie. Touto zámernou nezákonnou "filtračnou" operáciou chce Moskva podľa neho vyľudniť niektoré oblasti Ukrajiny. Informovala o tom agentúra AFP.

Blinken tvrdí, že ľudia z okupovaných oblastí na juhu a východe Ukrajiny sú presúvaní ďaleko do vnútrozemia Ruskej federácie. "Nezákonný transport a deportácia ľudí pod ochranou je závažným porušením Štvrtej Ženevskej konvencie o ochrane civilných osôb počas vojny a je vojnovým zločinom," konštatoval.

Niektoré deti pôjdu na adopciu

Blinken vyhlásil, že na základe odhadov viacerých zdrojov vrátane samotnej ruskej vlády bolo do Ruska deportovaných 900.000 – 1,6 milióna Ukrajincov. Deportovali ich pritom až do odľahlých oblastí na ruskom Ďalekom východe. Dodal, že medzi deportovanými Ukrajincami sa nachádza i 260.000 detí, z ktorých niektoré násilím odobrali rodičom a v Rusku budú určené na adopciu.

Podľa Blinkena boli tieto ruské "filtračné programy" naplánované v predstihu a nápadne pripomínajú podobné operácie, ktoré Ruská federácia vykonávala aj v ďalších vojnách, napríklad v Čečensku. "V rámci filtračných programov (ruského prezidenta Vladimira) Putina rozdeľujú rodiny a konfiškujú ukrajinské cestovné doklady, čím sa snažia zmeniť demografiu istých častí Ukrajiny," uviedol Blinken. Dodal, že Rusko sa musí za svoje činy zodpovedať.

Viac o téme: DetiDeportáciaRuskoUkrajinaAntony Blinken
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu