Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Šéf diplomacie USA Blinken tvrdí, že ruská blokáda vývozu obilia súvisí s krízou na Srí Lanke

Antony Blinken
Antony Blinken (Zdroj: SITA/Olivier Douliery, Pool Photo via AP)

BANGKOK - Ruské obmedzovanie vývozu obilia z Ukrajiny mohlo prispieť ku kríze, ktorá aktuálne prebieha na Srí Lanke, uviedol v nedeľu americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Zároveň vyjadril obavy, že by to mohlo vyvolať aj ďalšie krízy vo svete.

"Sme svedkami toho, že sa vplyv tejto ruskej agresie prejavuje všade. Mohol prispieť aj k situácii na Srí Lanke; máme obavy z dôsledkov na celom svete," povedal Blinken novinárom v thajskom Bangkoku. Šéf americkej diplomacie zároveň opakovane vyzval Moskvu, aby umožnila vývoz odhadovaných 20 miliónov ton obilia z Ukrajiny, na územie ktorej Rusko vojensky vtrhlo koncom februára.

"Vo svete sme svedkami rastúcej potravinovej neistoty, ktorá sa výrazne zhoršila v dôsledku ruskej agresie voči Ukrajine," dodal. Podľa Blinkena sa tento vplyv prejavil aj v Thajsku, kde kvôli blokáde "astronomicky" stúpli ceny hnojív. "To je dôležité najmä v takej dynamickej poľnohospodárskej krajine, akou je Thajsko, keď vieme, že absenciou hnojív výnosy v budúcom roku klesnú a ceny potenciálne stúpnu," povedal Blinken.

Srí Lanka sa už niekoľko týždňov zmieta v kríze a nepokojoch spôsobených ťažkým nedostatkom potravín a paliva, pripomína AFP. Tamojší prezident súhlasil, že odstúpi po tom, čo demonštranti v sobotu vtrhli do jeho rezidencie. Rusko tvrdí, že by umožnilo vývoz ukrajinského obilia, ak ukrajinská armáda odmínuje tamojšie prístavy. Túto možnosť však Kyjev odmieta, keďže sa obáva o bezpečnosť svojho čiernomorského pobrežia.

Viac o téme: KrízaRuskoUkrajinaSrí LankaAntony Blinken
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu