Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Srílanský premiér Ranil Vikramasinghe zložil prísahu ako dočasný prezident

Srílanský premiér Ranil Vikramasinghe zložil v piatok prísahu ako dočasný prezident. Zobraziť galériu (2)
Srílanský premiér Ranil Vikramasinghe zložil v piatok prísahu ako dočasný prezident. (Zdroj: SITA/Sri Lankan President's Office via AP)

KOLOMBO - Nahradil tak na tomto poste Gótábaju Rádžapakšu, ktorý utiekol do Singapuru po tom, čo na Srí Lanke vypukli pre ekonomickú krízu rozsiahle protesty. Informujeme o tom na základe správy agentúry AFP.

Vikramasinghe zložil prísahu pred najvyšším sudcom Džajanthom Džajasúrijom, uvádza jeho kancelária v krátkom vyhlásení. Keď cez víkend vtrhli do prezidentskej rezidencie na Srí Lanke demonštranti, Rádžapakša oznámil, že z funkcie hlavy štátu odstúpi. Následne v stredu utiekol na Maldivy, odkiaľ neskôr odcestoval do Singapuru. Z miesta svojho nového pobytu poslal e-mail o odstúpení. Keď Rádžapakša ušiel z krajiny, sa jeho postu na základe srílanskej ústavy automaticky ujal Vikramasinghe.

Toho však mnohí vnímajú ako Rádžapakšovho komplica a demonštranti preto požadujú aj jeho rezignáciu. Podľa demonštrantov sú obaja títo politici zodpovední za súčasnú bezprecedentnú ekonomickú krízu na Srí Lanke, ktorá spôsobila nedostatok potravín, palív a ďalších životných potrieb. Vikramasinghe však tvrdí, že z úradu premiéra odstúpi až vtedy, keď vznikne nový vládny kabinet. Protestujúci trvajú na tom, že by malo ísť o vládu národnej jednoty. Srílanský parlament sa má stretnúť v stredu 20. júla, aby zvolil Rádžapakšovho nástupcu, ktorý bude zastávať úrad prezidenta až do konca súčasného funkčného obdobia.

Srílanský premiér Ranil Vikramasinghe zložil v piatok prísahu ako dočasný prezident.
Zobraziť galériu (2)
Srílanský premiér Ranil Vikramasinghe zložil v piatok prísahu ako dočasný prezident.  (Zdroj: SITA/Sri Lankan President's Office via AP)

Srílanskí protivládni demonštranti vo štvrtok opustili vládne budovy, ktoré obsadili počas víkendu, načo v hlavnom meste Kolombo zavládol relatívny pokoj. Armáda však preventívne posilnila bezpečnosť v okolí sídla parlamentu. Demonštranti sú totiž aj naďalej odhodlaní pokračovať v protestoch až dovtedy, kým neodíde z funkcie aj premiér Vikramasinghe.

Viac o téme: PrezidentKrízaProtestyDemisiaSrí Lanka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu