Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VOJNA na Ukrajine Deň stotridsiaty prvý (4. júl 2022)

Vojnou zničený Lysyčansk
Vojnou zničený Lysyčansk (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Ruské sily obsadili mesto Lysyčansk a celú Luhanskú oblasť na východe Ukrajiny, oznámil to včera ruský minister obrany Sergej Šojgu. Ukrajina sa ničoho nevzdáva a územia, o ktoré prišla, získa späť vďaka taktike a dodávkam moderných zbraní. Vo svojom pravidelnom príhovore, to včera večer povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Zničenie ruského tanku v donbaských stepiach

Zničenie ruského tanku v donbaských stepiach (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:58 Moskva upozornila, že jej odpoveď na vyhostenie 70 ruských diplomatov z Bulharska sa môže dotknúť celej Európskej únie. V pondelok to uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, informuje agentúra AFP.

"Spolitizované rozhodnutie Sofie neodôvodnene znížiť počet našich diplomatických zamestnancov v Bulharsku nezostane bez odozvy na bilaterálnej úrovni," povedala Zacharovová. Vyhostenie podľa nej "presahuje rámec diplomatických praktík". Bulharsko i EÚ vyzvala aby uvažovali "o zásade reciprocity, ktorá je základom diplomatických vzťahov".      

21:20 V Mariupole zomierajú ľudia kvôli nedostatku liekov. Podľa starostu Rusmi okupovaného Mariupolu v Doneckej oblasti Vadyma Boyčenka nie je dostatok liekov pre pacientov s rakovinou, cukrovkou, tuberkulózou a pre tých, ktorí majú choroby štítnej žľazy.

21:10 Ukrajina zmrazila majetok ruských a bieloruských spoločností v hodnote 12 miliónov amerických dolárov. Oznámila to ukrajinská generálna prokuratúra, informuje televízia CNN.

Ukrajinské orgány v rámci akcie zaistili 300 železničných vagónov s umelými hnojivami, ktoré boli na Ukrajine údajne v rozpore s colnými predpismi. Tento majetok je teraz na príkaz súdu zmrazený a po prešetrení prípadu môže byť skonfiškovaný, dodala generálna prokuratúra.

19:13  Český premiér Petr Fiala sa v pondelok stretol s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom na medzinárodnej konferencii o obnove Ukrajiny vo švajčiarskom Lugane. Hovorili spolu o konkrétnych oblastiach, kde by sa Česko mohlo zapojiť do povojnovej obnovy. Povedal to Fiala na brífingu po bilaterálnych rokovaniach.

18:38 Britský premiér Boris Johnson v pondelok uviedol, že bude potrebné nájsť alternatívne trasy na vývoz ukrajinského obilia, ak to nepôjde cez Bosporský prieliv. Jednou z alternatív je podľa Johnsona rieka Dunaj. Informoval o tom britský denník The Guardian.

17:41 Ukrajinské ozbrojené sily sú približne kilometer od predmestia Chersonu. 

16:16 Povojnová obnova Ukrajiny je "spoločnou úlohou celého demokratického sveta", pretože prispeje k svetovému mieru. V pondelok to uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na medzinárodnej konferencii o obnove Ukrajiny vo švajčiarskom Lugane. Rekonštrukcia Ukrajiny má pritom stáť trištvrte bilióna dolárov, povedal na tej istej konferencii ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ. Informuje o tom agentúra AFP. "Rekonštrukcia Ukrajiny je najväčším príspevkom k podpore svetového mieru," vyhlásil Zelenskyj prostredníctvom videoodkazu.

15:45 Turecko pri svojom čiernomorskom pobreží zadržalo nákladnú loď plaviacu sa pod ruskou vlajkou, aby preverila oznámenie z Ukrajiny, že toto plavidlo preváža kradnuté obilie. V pondelok o tom informoval nemenovaný vysokopostavený turecký predstaviteľ. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ankara tak vyhovela požiadavke Kyjeva, ktorý ju minulý týždeň požiadal o zadržanie lode Žibek Žoly prevážajúcej ukrajinské obilie z okupovaného prístavu Berďansk. Ukrajinský veľvyslanec v Turecku Vasyl Bodnar v nedeľu uviedol, že loď zadržali turecké colné orgány.

13:28 Ruský prezident Vladimir Putin  nariadil ministrovi obrany Sergejovi Šojguovi, aby ruské jednotky pokračovali v ofenzíve na Ukrajine po tom, čo ovládli celú Luhanskú oblasť. V pondelok o tom informovala agentúra AFP. "Vojenské jednotky, vrátane skupín Východ a Západ, musia plniť svoje úlohy podľa predtým schválených plánov," povedal Putin Šojguovi, pričom vyjadril nádej, že všetko pôjde tak, ako doteraz v luhanskej operácii.

Šojgu v pondelok na stretnutí s Putinom informoval, že operácia na prevzatie kontroly nad Luhanskou oblasťou sa v nedeľu  "zavŕšila oslobodením jedného z najväčších miest Luhanskej ľudovej republiky - mesta Lysyčansk". Minister dodal, že ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú v tzv. špeciálnej vojenskej operácie, ako Moskva označuje svoju inváziu na Ukrajinu.

Šojgu na stretnutí s Putinom informoval, že momentálne prebieha odmínovanie Lysyčanska a jeho okolia, prepravujú tam dodávky humanitárneho materiálu a poskytuje sa zdravotná pomoc civilistom. Podľa agentúry Reuters Putin zablahoželal ruským vojakom k "oslobodeniu" Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Na stretnutí so Šojguom, ktoré vysielala aj ruská televízia, Putin povedal, že jednotky zapojené do operácie na dobytie Luhanskej oblasti by mali odpočívať, ale ostatné vojenské jednotky by mali pokračovať v boji.

09:21 Moskva obvinila Ukrajinu z výbuchov, ktoré v nedeľu otriasli ruským mestom Belgorod neďaleko ukrajinských hraníc. Podľa ruského ministerstva obrany boli výbuchy dôsledkom ukrajinského raketového útoku, čo však Kyjev popiera. Informovala o tom agentúra Reuters a denník The New York Times. "Zdôrazňujem, že tento raketový útok bol úmyselne naplánovaný a namierený na civilné obyvateľstvo ruských miest," vyhlásil hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Výbuchy v Belgorode podľa miestnych úradov spôsobili požiar, ktorý poškodil 11 bytoviek a 39 rodinných domov. Pri incidente prišli o život najmenej štyria ľudia a niekoľko ďalších utrpelo zranenia. Podľa gubernátora Belgorodskej oblasti Viačeslava Gladkova explózie aktivovali v meste systém protivzdušnej obrany.

Hovorca ruského rezortu obrany uviedol, že belgorodská protivzdušná obrana zneškodnila tri rakety typu Točka-U, pričom úlomky jednej z nich dopadli na obytné budovy. Dodal, že systém zostrelil aj ozbrojené drony, ktoré údajne mierili k ďalšiemu pohraničnému ruskému mestu Kursk. Poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko sa domnieva, že za útokmi na Belgorod stojí samotné Rusko, ktoré sa ich zároveň snaží využiť na propagandistické účely.

09:05 Ruské invázne vojská sa po dobytí strategicky významného východoukrajinského mesta Lysyčansk sústredia na úplné obsadenie Doneckej oblasti. V pravidelnom hodnotení vývoja vojny na Ukrajine to v pondelok uviedlo britské ministerstvo obrany.

"Ukrajinské sily sa (po týždni intenzívnych bojov) stiahli z Lysyčanska, mesta na frontovej línii v Luhanskej oblasti, a to pravdepodobne na pripravené obranné pozície," uviedlo ministerstvo s odvolaním sa na správy britských tajných služieb. "Bitka o Donbas je ničivou a opotrebovávacou vojnou, a to sa s najväčšou pravdepodobnosťou nezmení ani v najbližších týždňoch," napísal na Twitteri rezort obrany v Londýne.

08:53 Z Bulharska odleteli v nedeľu dve lietadlá so 70 vyhostenými ruskými diplomatmi a zamestnancami tamojšieho ruského veľvyslanectva a ich rodinnými príslušníkmi. S odvolaním sa na vyjadrenie jedného z vyhostených ruských diplomatov o tom informovala agentúra AP.

Bulharsko uplynulý utorok oznámilo, že vyhostí 70 diplomatov a technických zamestnancov ruského veľvyslanectva v Sofii. Krajinu mali opustiť do nedeľného večera. Dosluhujúci bulharský premiér Kiril Petkov v tejto súvislosti povedal, že príslušné bulharské inštitúcie týchto ruských občanov identifikovali ako ľudí, ktorí pracovali proti záujmom Bulharska. Moskvu tiež obvinil z používania praktík "hybridnej vojny" v snahe zvrhnúť jeho vládu.

08:42 Hraničnými priechodmi prešlo v nedeľu (3. 7.) na Slovensko 3238 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 704 mužov, 1759 žien a 775 detí. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová.

O dočasné útočisko požiadalo 19 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi 4114 osôb. "Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 145 policajtov, 14 hasičov, 92 colníkov, 86 vojakov, 17 dobrovoľníkov a sedem zamestnancov migračného úradu," priblížila Eliášová.

06:39 Ukrajinský prezident zdôraznil, že Ukrajina dosiahne úroveň, keď sa palebná sila jej armády vyrovná ruskej. "Nestrácame jediný deň. Presviedčame partnerov, nadväzujeme nové kontakty, využívame všetky príležitosti — politické, diplomatické, informačné." 

Podľa Zelenského má Rusko dostatok raketometov Smerč, Uragan a Grad na zničenie jedného ukrajinského mesta za druhým. Navyše, okupanti zhromaždili svoju najväčšiu palebnú silu v Donbase a v jednom sektore frontu môžu denne použiť desaťtisíce delostreleckých granátov. "Toto je realita. Ničíme preto potenciál okupantov — deň čo deň, vypočítavo, mohutne. Dôležitú úlohu v tom samozrejme zohrávajú systémy HIMARS a ďalšie zbrane, ktoré sme dostali od partnerov,“ povedal ukrajinský prezident.

06:18 Ukrajina sa ničoho nevzdáva a územia, o ktoré prišla, získa späť vďaka taktike a dodávkam moderných zbraní. Vo svojom pravidelnom príhovore, zverejnenom na svojej oficiálnej stránke, to v nedeľu večer povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

"Ak velenie našej armády evakuuje ľudí z určitých miest frontu, kde má nepriateľ najväčšiu palebnú prevahu — konkrétne to platí pre Lysyčansk — znamená to jediné: že sa vrátime vďaka našej taktike, vďaka k zvýšeniu dodávok moderných zbraní. Ukrajina sa ničoho nevzdáva," uviedol Zelenskyj. Ukrajinská armáda sa podľa neho postupne posúva vpred — tak v Charkovskej oblasti, ako aj v Chersonskej oblasti i na mori, čoho dobrým príkladom je Hadí ostrov. "Príde deň, keď to isté povieme o Donbase," konštatoval Zelenskyj.

06:08 Moskva včera obvinila západné krajiny z toho, že bránia mierovým rokovaniam s Ukrajinou a tak predlžujú vojnu.

Ukrajina predstaví svoj plán povojnovej obnovy

Český premiér Petr Fiala dnes prehovorí na medzinárodnej konferencii vo Švajčiarsku, ktorá má za cieľ načrtnúť obrysy povojnovej rekonštrukcie Ukrajiny. V Lugane sa okrem iného stretne so svojím ukrajinským náprotivkom Denysom Šmyhalom, ktorý účastníkov oboznámi s plánom obnovy a rozvoja Ukrajiny podľa predstáv Kyjeva. Na záver konferencie sa v utorok čaká prijatie takzvanej luganskej deklarácie o princípoch ďalšej spolupráce.

Debaty o obnove infraštruktúry a inštitúcií na Ukrajine, ktorá si pravdepodobne vyžiada desiatky alebo stovky miliárd dolárov, viac ako štyri mesiace po vpáde ruských vojsk naberajú na intenzite. O téme sa hovorilo aj na nedávnom summite skupiny veľkých ekonomík G7, po ktorom nemecký kancelár Olaf Scholz hovoril o potrebe obdoby Marshallovho plánu. Medzitým na ukrajinské mestá ďalej dopadajú ruské bomby, diskusie o povojnovom vývoji sú však namieste aj podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. "Aby sme dosiahli rozhodné víťazstvo, musíme zabezpečiť, že Ukrajina bude schopná vstať z popola," uvádza sa v predhovore k nadchádzajúcej konferencii.

Na juhu Švajčiarska budú o veci rokovať predovšetkým európski lídri vrátane predsedníčky Európskej komisie (EK) Ursuly von der Leyenovej alebo šéfky britskej diplomacie Liz Trussovej, ďalej zástupcovia agentúr OSN či Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Pri otváracom plenárnom zasadnutí k nim plánuje na diaľku prehovoriť prezident Zelenskyj, následne sú na programe prejavy premiérov Šmyhala a Fialu. Tí majú neskôr popoludní v pláne ešte bilaterálne rokovania, po ktorom čakajú Fialu tiež oddelené stretnutia so švajčiarskym prezidentom Ignaziem Cassisom a s litovskou premiérkou Ingrid Šimonytéovou.

Dvojdňové stretnutie v Lugane nadväzuje na sériu konferencií o reforme Ukrajiny. V súvislosti s ruskou vojnou bol názov podujatia upravený na "konferencii o obnove Ukrajiny", čo je téma, ktorú v posledných dňoch zdôrazňuje aj Fiala v kontexte začínajúceho českého predsedníctva v Rade Európskej únie.

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu