Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Turecko zadržalo ruskú nákladnú loď: Preveruje, či nepreváža kradnuté obilie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ANKARA - Turecko pri svojom čiernomorskom pobreží zadržalo nákladnú loď plaviacu sa pod ruskou vlajkou, aby preverila oznámenie z Ukrajiny, že toto plavidlo preváža kradnuté obilie. V pondelok o tom informoval nemenovaný vysokopostavený turecký predstaviteľ. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ankara tak vyhovela požiadavke Kyjeva, ktorý ju minulý týždeň požiadal o zadržanie lode Žibek Žoly prevážajúcej ukrajinské obilie z okupovaného prístavu Berďansk. Ukrajinský veľvyslanec v Turecku Vasyl Bodnar v nedeľu uviedol, že loď zadržali turecké colné orgány. "Loď Žibek Žoly bola v dôsledku (ukrajinskej) žiadosti zastavená pri Karasu," uviedol nemenovaný turecký predstaviteľ. "Obvinenia dôkladne preverujeme. Na obilí nie je napísané, komu patrí," dodal.

O ďalšom osude lode rozhodnú vyšetrovatelia

Turecko je podľa ukrajinského veľvyslanca v Turecku v súvislosti s týmto prípadom v kontakte s Ruskom, Organizáciou Spojených národov a tretími stranami. Bodnar v rozhovore pre ukrajinskú štátnu televíziu povedal, že o ďalšom osude ruskej nákladnej lode majú vyšetrovatelia rozhodnúť v pondelok. Ukrajina dúfa, že obilie, ktoré toto plavidlo preváža, bude skonfiškované, dodal.

Nemenovaný predstaviteľ ukrajinského ministerstva zahraničných vecí v piatok uviedol, že loď Žibek Žoly viezla približne 4500 ton obilia patriaceho Ukrajine. Podľa ukrajinskej generálnej prokuratúry toto plavidlo viezlo údajne až 7000-tonový náklad.

Viac o téme: ObilieVyšetrovanieNákladná loďKontrola RuskoTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu