Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ďalšia provokácia Moskvy: Ruský vrtuľník narušil vzdušný priestor Estónska

Ruský vojenský vrtuľník Mi-8
Ruský vojenský vrtuľník Mi-8 (Zdroj: profimedia.sk)

TALIN - Estónsko v utorok obvinilo Rusko z narušenia svojho vzdušného priestoru a predvolalo si ruského veľvyslanca v Talline. Vrtuľník Mi-8 patriaci Rusku podľa estónskeho ministerstva zahraničia v sobotu večer preletel cez juhovýchodnú časť Estónska, ktoré je členským štátom Severoatlantickej aliancie. Nad Estónskom stroj strávil asi dve minúty, píše Sky News.

"Estónsko to považuje za mimoriadne závažný a poľutovaniahodný incident, ktorý nepochybne vyvoláva ďalšie napätie a je úplne neprijateľný," uviedlo vo vyhlásení estónske ministerstvo zahraničia. Zároveň zopakovalo výzvu na odchod ruských vojsk z Ukrajiny.

"Takto vyzerá hrozba. Ako my vidíme ruskú hrozbu... a tá nikdy nebola vážnejšia," povedal novinárom Kusti Salm z estónskeho ministerstva obrany. Rusko podľa neho v uplynulom týždni narušilo estónsky vzdušný priestor opakovane. Jeden vrtuľník hranicu prekročil, druhý sa k nej veľmi tesne priblížil, uviedol Salm.


Ilustračné video

Pobaltský štát vo vyhlásení podľa Sky News uviedol, že prebiehajúce ruské vojenské cvičenia denne simulujú raketové údery proti Estónsku. Napätie rastie krátko pred veľkým summitom NATO v Madride, kde budú predstavitelia členských krajín rokovať o zmenách v obrannej stratégii aliancie s ohľadom na ruskú inváziu na Ukrajinu.

Viac o téme: Vrtuľník RuskoEstónskoNarušenie vzdušného priestoru
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu