Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Fínsky prezident má pochybnosti: Neočakáva vyriešenie sporu s Tureckom do summitu NATO

Sauli Niinistö
Sauli Niinistö (Zdroj: TASR/AP Photo/Frank Augstein)

KODAŇ - Fínsky prezident Sauli Niinistö vyjadril v utorok pochybnosti, že sa spor s Tureckom o vstupe Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie (NATO) vyrieši do nadchádzajúceho summitu lídrov NATO v Madride. Informovala o tom agentúra DPA.

Niinistö na spoločnej tlačovej konferencii s predsedníčkou Európskeho parlamentu (EP) Robertou Metsolovou povedal, že aj keby Turecko nezmenilo svoj postoj, stále je pokrokom, keď krajiny medzi sebou rokujú.

Švédsko a Fínsko požiadalo o členstvo v obrannej aliancii v polovici mája. Turecko je v súčasnosti jedinou členskou krajinou NATO, ktorá blokuje začiatok prístupových rokovaní s oboma krajinami. Ankara svoju pozíciu obhajuje s tým, že Fínsko a Švédsko podporujú "teroristické organizácie", akou je v Turecku zakázaná Strana kurdských pracujúcich (PKK). Summit NATO sa začína v Madride 29. júna, pripomína DPA.

Macron chce od Ankary jasnú pozíciu

O napätí s Tureckom sa hovorilo aj na utorkovom stretnutí medzi generálnym tajomníkom Aliancie Jensom Stoltenbergom a francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom v Paríži. Macron počas schôdzky povedal, že chce od Ankary jasnú pozíciu, uviedol Elyzejský palác. Zároveň zdôraznil silnú podporu pre skorý vstup Fínska a Švédska do NATO i pomoc pri obrane stability euroatlantického regiónu.

Viac o téme: VstupPrezidentNATOTureckoFínsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu