Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Orbán ubezpečil Zelenského, že Maďarsko podporí kandidatúru Ukrajiny do EÚ

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán
Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP/Laszlo Balogh)

BUDAPEŠŤ - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v utorok ubezpečil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že Maďarsko podporí kandidatúru Ukrajiny na členstvo v Európskej únii a že jeho krajina je za čo najskoršie odstránenie byrokratických prekážok pred vstupom Ukrajiny do EÚ. Informuje o tom agentúra MTI.

Orbánov hovorca Bertalan Havasi uviedol, že maďarský premiér v telefonickom rozhovore Zelenského informoval, že na summite EÚ, ktorý sa začne vo štvrtok v Bruseli, bude zastávať tento postoj.

Maďarsko chce pokračovať v spolupráci s Kyjevom

Orbán podotkol, že Maďarsko už prijalo takmer 800.000 utečencov z Ukrajiny a že Budapešť je pripravená na pokračovanie spolupráce s Kyjevom v energetickej oblasti, že Maďarsko ponúka možnosť prevozu ukrajinského obilia po železnici a že chce prijať ďalších ukrajinských študentov. Podľa Havasiho ukrajinský prezident vyjadril v mene ukrajinského ľudu vďaku za maďarskú pomoc.

Zelenskyj pozval Orbána na návštevu Ukrajiny, Budapešť ale o tom neinformovala

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok telefonoval s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom, ktorého pozval na návštevu Ukrajiny. Informuje o tom spravodajský server telex.hu, podľa ktorého to vyplynulo zo Zelenského príspevku na Twitteri, nie však z oficiálnej správy Orbánovho úradu.

Telex.hu zisťoval u premiérovho hovorcu Bertalana Havasiho, či Orbán pozvanie prijme. "O všetkých oficiálnych medzinárodných programoch premiéra budeme redakcie včas informovať, ako zvyčajne," reagoval hovorca pre server, ktorý pripomenul, že od vypuknutia vojny na Ukrajine navštívilo Kyjev viacero európskych lídrov. Minulý týždeň to boli nemecký kancelár Olaf Scholz, francúzsky prezident Emmanuel Macron, ale aj taliansky premiér Mario Draghi, píše telex.hu.

Viac o téme: PodporaVstupMaďarskoUkrajinaViktor OrbánVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu