Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

MIMORIADNE Zakladateľa WIKILEAKS Assangea vydajú do USA: Hrozí mu 175 rokov v base

Súd odmietol odložiť pojednávanie o vydaní Assangea do USA
Súd odmietol odložiť pojednávanie o vydaní Assangea do USA (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein, File)

LONDÝN - Spoločnosť WikiLeaks označila piatkové rozhodnutie britskej vlády vydať svojho zakladateľa Juliana Assangea na trestné stíhanie do USA za "temný deň" pre slobodu tlače a britskú demokraciu. WikiLeaks plánuje podať odvolanie. Zverejnenie kompletných dokumentov viedlo aj k viacerým odhaleniam identít agentov v krajinách tretieho sveta, čo viedlo k ohrozeniu ich života a života ich rodín.

"Julian neurobil nič zlé. Nespáchal žiadny zločin a nie je zločinec. Je novinár a vydavateľ a je trestaný za to, že robil svoju prácu," píše WikiLeaks na Twitteri. Britská ministerka vnútra Priti Patelová schválila v piatok žiadosť vlády Spojených štátov o vydanie zakladateľa WikiLeaks Juliana Assangea. Ten má teraz 14 dní na podanie odvolania. Prípad svojho zakladateľa označila WikiLeaks za politický a prejav pomsty amerických štátnych orgánov.

Assange zverejnil dôkazy

Ako uviedla WikiLeaks, Assange zverejnil dôkazy, že USA sa dopustili vojnových zločinov a usilujú sa ich zakryť. Spojené štáty žiadajú o Assangeovo vydanie pre obvinenia zo sprisahania, nelegálneho preniknutia do vládnych počítačov a porušenia zákona o špionáži v súvislosti so zverejnením tajných dokumentov. Na webovej stránke WikiLeaks sa tieto materiály objavili v rokoch 2010 až 2011. Assange všetky obvinenia odmieta.

Viac o téme: Julian AssangeWikiLeaks
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu