Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Emmanuel Macron navštívi Moldavsko a Rumunsko: S hlavami štátov sa bude rozprávať o členstve v EÚ

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: TASR/AP)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron odcestuje v utorok do Rumunska. Plánuje tam navštíviť vojenskú základňu Kogalniceanu, na ktorej pôsobia francúzski vojaci, a na programe má aj rokovanie s rumunským prezidentom Klausom Iohannisom. V stredu navštívi Moldavsko.

Podľa Elyzejského paláca bude hlavnou témou Macronovej cesty hrozba, ktorú predstavuje ruská invázia na Ukrajinu. Rumunsko aj Moldavsko s napadnutou krajinou susedia. Počas návštevy v Bukurešti a Kišiňove sa má rokovať aj o prípadnom členstve Ukrajiny, Moldavska a Gruzínska v Európskej únii. Štáty EÚ majú podľa DPA zaujať stanovisko ku kandidatúre týchto troch krajín na summite 23. – 24. júna. Moldavská prezidentka Maia Sanduová počas májovej cesty do Paríža vyzvala Macrona, aby podporil snahu Moldavska stať sa členom Únie.

Začiatkom mája navrhol Macron nadviazať formu posilnenej spolupráce Európskej únie s krajinami, ktorých vstup do eurobloku nie je z krátkodobého hľadiska realistický. Šéf Elyzejského paláca navrhol vytvorenie "Európskeho politického spoločenstva", ktoré by bolo akousi novou organizáciou a umožnilo by užšiu spoluprácu Únie s krajinami snažiacimi sa o vstup do EÚ. Tento návrh má byť tiež témou Macronovej diskusie s Iohannisom a Sanduovou.

Viac o téme: RumunskoMoldavskoEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu