Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VOJNA na Ukrajine Deň stodesiaty (13. jún 2022)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Leo Correa)

KYJEV - Príslušníci ruských inváznych síl zničili most spájajúci mestá Severodoneck a Lysyčansk vo východoukrajinskom Donbase, o ktorý sa momentálne zvádzajú ťažké boje. Informoval o tom v nedeľu gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj, ktorého citoval denník The Guardian. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Dve ruské bojové vozidlá pechoty BMP-2 horia a následne odpaľujú muníciu

Dve ruské bojové vozidlá pechoty BMP-2 horia a následne odpaľujú muníciu (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:17 Rusko používa na Ukrajine zakázané, nevyskúšané zbrane. Podľa Hanny Maliarovej využíva Rusko svoju vojnu proti Ukrajine na testovanie nových zbraní, ktoré sú stále predmetom výskumu. Rusko tiež používa zbrane, ktoré sú podľa medzinárodného práva zakázané, dodala.

20:54 Nákladná loď Alppila plaviaca sa pod fínskou vlajkou dopravila v pondelok náklad 18.000 ton kŕmnej kukurice z Ukrajiny do prístavu A Coruňa v Galícii na severozápade Španielska. Ide o prvú zásielku obilnín, ktorá bola prepravená novou námornou trasou cez Baltické more.

Loď sa takto vyhla ruskej námornej blokáde ukrajinských prístavov v Čiernom mori, ktorá trvá od začiatku vojny na Ukrajine, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na Galícijskú asociáciu výrobcov kŕmnych zmesí pre zvieratá (AGAFAC).

19:56 Všetky mosty vedúce do Severodonecka sú zničené. Teraz je nemožné evakuovať mesto a doručiť humanitárnu pomoc.

19:17 Ukrajinská polícia informovala v pondelok o náleze ďalšieho masového hrobu neďaleko ukrajinského mesta Buča v Kyjevskej oblasti. V hrobe ležalo sedem tiel. Na sociálnej sieti Facebook o tom informoval regionálny policajný veliteľ Andrij Nebytov, ktorý dodal, že viaceré z tiel mali zviazané ruky a nohy. "Sedem civilistov Rusi mučili a potom zbabelým spôsobom popravili guľkou do hlavy," uviedol Nebytov s tým, že "niekoľko obetí malo zviazané ruky a kolená".

18:14 V Čiernom mori zostáva 5 ruských vojnových lodí nesúcich riadené strely. Serhiy Bratchuk, hovorca správy oblasti Odesa, uviedol, že to zahŕňa štyri veľké vyloďovacie lode a jednu ponorku.

16:59  Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval na zvýšenie rozpočtových výdavkov na obranu ako reakciu na ruskú inváziu na Ukrajinu. Uviedol pritom, že po začiatku invázie z konca februára vstúpilo Francúzsko do vojnovej ekonomiky. Macron vyslovil predpoklad, že tento stav v ekonomike bude trvať ešte dlho.

16:04  V okolí Charkova sa ruské jednotky pokúsili zatlačiť ukrajinské sily späť z blízkosti štátnej hranice a pokračovali v delostreleckom ostreľovaní ukrajinských pozícií v Charkove a jeho okolí. Ruské útoky juhozápadným smerom majú za cieľ posunúť súčasnú kontaktnú líniu čo najďalej od štátnej hranice a zabrániť ďalším ukrajinským útokom ohrozujúcim ruské zásobovacie línie. Informujú o tom OS SR. 

15:48 Viac ako 12.000 civilistov už zahynulo od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Oznámil to v pondelok šéf ukrajinskej polície Ihor Klymenko, informuje agentúra DPA. Klymenko v rozhovore pre agentúru Interfax-Ukrajina uviedol, že 75 percent civilných obetí konfliktu predstavujú muži, 23 percent ženy a dve percentá deti. "Sú to civilisti, títo ľudia nemajú nič spoločné s armádou alebo bezpečnostnými zložkami," zdôraznil šéf ukrajinskej polície. Dodal, že 1200 obetí rusko-ukrajinského konfliktu ešte stále nebolo identifikovaných.

15:45 Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj informoval, že frontová línia na Ukrajine sa v súčasnosti tiahne 2450 kilometrov, pričom na 1105 kilometroch sa vedú aktívne bojové operácie. Zalužnyj to napísal v statuse zverejnenom na sociálnej sieti Facebook po rokovaní s americkým generálom Markom Milleym, predsedom Zboru náčelníkov štábov americkej armády.

14:28 Rusko vypálilo 3 rakety na Černihivskú oblasť. Guvernér Černihivskej oblasti Vjačeslav Chaus 13. júna uviedol, že Rusko spustilo tri raketové útoky na mesto Pryluky. Podrobnosti o škodách či obetiach zatiaľ nie sú zverejnené.

13:50 Štyridsať miliónov Poliakov je pripravených so zbraňou v ruke brániť svoju vlasť v prípade, že by ju Rusko napadlo. Vyhlásil to poľský premiér Mateusz Morawiecki počas otvorenia strelnice v školskom komplexe v Sliezku, kde zároveň uviedol, že vojna na Ukrajine slúži ako pripomienka toho, že sloboda nie je večná a že predchádzajúce generácie za ňu museli bojovať. TASR správu prevzala od agentúry PAP, ktorá o tom informovala v pondelok.

12:15 Hovorca nemeckej vlády odmietol v pondelok potvrdiť medializované správy o tom, že spolkový kancelár Olaf Scholz odcestuje vo štvrtok do Kyjeva spolu s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a talianskym premiérom Mariom Draghim. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

11:30 Toto sú orientačné odhady bojových strát Ruska k 12. júnu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny. Informuje o nich na sociálnej sieti The Kyiv Independent.

11:00 Ukrajinsko-maďarské hranice prekročilo v nedeľu 5330 osôb, cez rumunsko-maďarský úsek hraníc prišlo 5582 utečencov z Ukrajiny, informuje spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na agentúru MTI. Celoštátne veliteľstvo polície ORFK uviedlo, že o dočasné útočisko, ktoré platí 30 dní, požiadalo 268 ľudí. Vlakom pricestovalo v nedeľu z Ukrajiny do Budapešti 180 utečencov, z nich 102 boli deti.

10:10 Poľský prezident Andrzej Duda opakovane vyzval nemeckého spolkového kancelára Olafa Scholza a francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, aby navštívili ukrajinské mestá Buča a Irpiň. To by podľa Dudu mohlo spôsobiť zmenu ich postoja k Rusku. TASR správu prevzala v pondelok z agentúry PAP, ktorá sa odvoláva na námestníka poľského ministra zahraničných vecí Marcina Przydacza.

09:40 Bývalý ruský premiér Michail Kasianov povedal, že vojna na Ukrajine by mohla trvať až dva roky. Takisto v rozhovore pre agentúru AFP vyjadril presvedčenie, že Rusko by sa mohlo vrátiť na cestu demokracie. TASR správu prevzala v pondelok z AFP. Tento opozičný politik podľa AFP predpovedal, že vojna by mohla trvať až dva roky a je dôležité, aby zvíťazila Ukrajina.

09:20 Ruské sily ostreľujú Dnepropetrovskú oblasť z raketometov Uragan, pričom jedného človeka zabili. Päť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom útoku na centrum Zelenodolska, mesta v okrese Kryvy Roh, uviedol v pondelok gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko. Informuje o tom The Kyiv Independent na sociálnej sieti.

08:55 Eufória spred niekoľkých týždňov, keď sa zdalo, že ruské sily sú na ústupe, sa v Kyjeve zmenila na nepokoj. V pondelok to napísal prestížny britský denník Financial Times (FT), ktorý tvrdí, že Ukrajina si zaslúži naďalej dostávať vojenskú pomoc od západných krajín.

08:00 Zo záberov na Mariupol od júna 2021 do mája 2022 behá mráz po chrbte. Video priniesol portál NEXTA na sociálnej sieti.

07:45 Ruské jednotky zaútočili na Severodoneck a vytlačili ukrajinské jednotky z centra mesta. Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl v pondelok uviedol, že aktívne bojové akcie pokračujú, keď Rusko dosiahne „čiastočný úspech“ v Severodonecku. Informoval o tom The Kyiv Independent na sociálnej sieti.

07:30 Bojová práca delostrelcov Ozbrojených síl Ukrajiny zvnútra. Video priniesol portál NEXTA na Twitteri.

07:15 Rusko podľa Inštitútu pre štúdium vojny „naďalej bojuje s vytváraním ďalších bojaschopných jednotiek“. Ďalšie taktické skupiny ruského práporu sú údajne pravdepodobne nedostatočne vybavené a závisia od regrútov a mobilizovaných záložníkov. Informuje o tom The Kyiv Independent.

06:55 Rusko podniká „nerozlišujúce útoky“ na Charkov. Správa Amnesty International podrobne opisuje používanie rakiet a široko zakázanej kazetovej munície Ruskom, čo má za následok ničenie a smrť civilistov. Organizácia uviedla, že je dôležité, aby „všetci páchatelia boli postavení pred súd“. Informoval o tom na sociálnej sieti The Kyiv Independent.

06:45 Od začiatku vojny zasiahlo Ukrajinu 2 606 ruských riadených striel. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom nedeľnom prejave. Informoval o tom The Kyiv Independent na sociálnej sieti.

06:40 Približne 500 civilistov zostáva v závode Azot v Sievierodonecku. Guvernér Luhanskej oblasti Serhij Haidai v nedeľu povedal, že 40 z tých, ktorí zostali v chemickom závode, sú deti. Sobotné ruské ostreľovanie závodu spôsobilo únik ropy, čo viedlo k veľkému požiaru. Informoval o tom na sociálnej sieti The Kyiv Independent.

06:36 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu opätovne vyzval partnerov svojej krajiny, aby jej dodali moderné systémy protiraketovej obrany. Informovali o tom televízia Sky News a denník The Guardian. "Dodávka takýchto systémov bola možná tento rok, minulý rok a dokonca ešte predtým. Dostali sme ich? Nie. Potrebujeme ich? Áno," povedal Zelenskyj v pravidelnom večernom videopríhovore.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

06:33 Ruskí okupanti zabili 6-ročné dieťa v Lysyčansku v Luhanskej oblasti. Guvernér Serhij Haidai uviedol, že dieťa zomrelo v dôsledku ostreľovania mesta. Informoval o tom na sociálnej sieti The Kyiv Independent.

06:30 Ukrajinská armáda odrazila ruské sily na východe Ukrajiny. Ukrajinská operačná taktická skupina „Východ“ 12. júna uviedla, že zabila 18 ruských vojakov a zničila obrnené bojové vozidlo, delostrelecký ťahač, mínomet, protitankový granátomet a muničný sklad. Informoval o tom The Kyiv Independent na sociálnej sieti.

06:20 Rusko stratilo najväčší počet vojakov za niekoľko desaťročí. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že ruskí vojenskí velitelia s najväčšou pravdepodobnosťou pošlú na front zle vycvičených brancov. V dôsledku toho by počet obetí Ruska tento mesiac mohol dosiahnuť 40-tisíc ľudí. Informoval o tom The Kyiv Independent na sociálnej sieti.

06:15 Ruské jednotky zabili včera v Doneckej oblasti 1 civilistu a 3 zranili. Guvernér Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko uviedol, že zabitý civilista pochádza z mesta Soledar. V obci Mykolayivka bolo poškodených celkovo 39 obytných budov. informoval o tom The Kyiv Independent na sociálnej sieti.

06:10 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v nedeľu oznámil, že bude viesť nové rozhovory s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Týkať by sa mali koridoru na vývoz obilnín z Ukrajiny, informuje TASR na základe správy tureckej verejnoprávnej televízie.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (4)
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan  (Zdroj: SITA/Turkish Presidency via AP, Pool)

06:06 Britská firma poskytne Ukrajine 10 odmínovacích robotov. Podľa zástupcu náčelníka hliadkovej polície Oleksija Bilošitského bude na Ukrajine celkovo 22 robotov TALON. Informoval o tom The Kyiv Independent na sociálnej sieti

06:00 Zničením mosta ponad rieku Siverskyj Donec sa prerušila kľúčová dopravná tepna, ktorá mohla slúžiť aj na evakuáciu civilného obyvateľstva z oblasti bojov. Podľa gubernátora Hajdaja pri ruskom ostreľovaní mesta Lysyčansk boli najnovšie zničené štyri domy a nákupné centrum, pričom zahynula minimálne jedna žena.

Viac o téme: RuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu