Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Donald Trump bol po prehre odtrhnutý od reality: Exprezident hovorí o výsmechu spravodlivosti

Exprezident USA Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Exprezident USA Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci, File)

WASHINGTON - Najbližší poradcovia Donalda Trumpa vo volebnej kampani, vrcholní predstavitelia americkej vlády a dokonca aj jeho rodina vyvracali pred 6. januárom 2021 jeho falošné tvrdenia o podvode v prezidentských voľbách v novembri 2020, ale porazený prezident sa zdal odtrhnutý od reality a držal sa čudných teórií, ktoré ho údajne oprávňujú byť ďalej pri moci. Takéto výpovede zazneli v pondelok pred výborom Snemovne reprezentantov, vyšetrujúcim útok na sídlo Kongresu.

Podľa svedectiev republikán Trump ignoroval údaje svojho vlastného volebného tímu, podľa ktorých demokrat Joe Biden získaval v prezidentských voľbách jeden americký štát za druhým, a Trump sa namiesto prijatia porážky uchyľoval ku konšpiračným teóriám či žalobám na súdoch a dokonca sa sám vyhlásil za víťaza volieb. Trumpove "veľké lži" o podvodoch vo voľbách sa stupňovali a vyústili do výziev na protestné pochody. Trumpovi podporovatelia zareagovali a 6. januára 2021 sa zišli vo Washingtone - potom na príkaz vtrhli do Kapitolu, sídla Kongresu, aby zablokovali Bidenovo víťazstvo vo voľbách, píše AP.

"Začal byť odtrhnutý od reality a veril všetkým tým veciam," povedal o Trumpovi pred výborom bývalý minister spravodlivosti William Barr. Tvrdenia o volebnom podvode vyhlásil za "hlúposti", "klamstvo" a "idiotské reči" a podal demisiu. "Nechcel som byť toho súčasťou," vysvetlil. Svedkovia, ktorí v pondelok vypovedali, boli väčšinou republikáni. Opisovali, ako Trump odmietal ich rady, aj rady vlastnej rodiny. Ľudia okolo neho sa rozdelili na "normálnu skupinu" a na skupinu jeho blízkeho priateľa Rudyho Giulianiho - Trump si vybral tú druhú.

Viac ako 800 ľudí bolo zatknutých 

Zať Jared Kushner sa pokúšal Trumpa odpútať od Giulianiho a zvláštnych teórií o volebnom podvode. Prezident sa však nedal ovplyvniť. Pri vzbure Trumpových podporovateľov, ktorí 6. januára vtrhli do Kongresu, a po nej zomrelo celkovo deväť ľudí, vrátane Trumpovho priaznivca smrteľne postreleného políciou Kapitolu. Ďalších vyše 800 ľudí bolo zatknutých a členovia dvoch extrémistických zoskupení boli obžalovaní z protištátnej činnosti, keďže údajne zohrali hlavnú úlohu pri útoku na Kongres. Ide o zriedkavo využívané znenie obžaloby.

Výsmech spravodlivosti podľa Trumpa 

Podľa AFP Trump v 12-stranovom rozháranom liste napísal, že namiesto zameriavania sa na väčšie problémy krajiny predvádza výbor vedený demokratmi "súdnu frašku" a dúfa, že tak odvráti pozornosť amerického ľudu "od veľkej bolesti, ktorú zažíva". Republikánsky exprezident zároveň zopakoval tie isté konšpiračné teórie o prezidentských voľbách v novembri 2020, ktoré podľa vyšetrovacieho výboru boli pre Trumpových podporovateľov 6. januára 2021 hlavným motivačným faktorom, aby vtrhli do Kapitolu, sídla amerického Kongresu. Ten mal práve v ten deň definitívne potvrdiť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách a prehru Trumpa.

Americký prezident Donald Trump
Zobraziť galériu (2)
Americký prezident Donald Trump  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

"Demokrati vytvorili príbeh o 6. januári, aby odvrátili pozornosť od oveľa väčšej a oveľa dôležitejšej pravdy - že voľby 2020 boli zmanipulované a ukradnuté," uviedol v liste Trump, ktorý v utorok oslavuje 76. narodeniny. Trump sa hnevá, že vyšetrovací výbor je vo svojom prístupe jednostranný a "vysmieva sa spravodlivosti". V rámci pondelkového vypočúvania svedkov, vysielaného v televízii, výbor pozostávajúci zo siedmich demokratov a dvoch republikánov pustil videá - v nich bývalí poradcovia Trumpa svedčili, že prezidenta opakovane upozorňovali, že jeho tvrdenia o rozsiahlych podvodoch vo voľbách sú nepravdivé. "Keď som mu to vravel a aj to, ako bláznivo znejú niektoré z jeho obvinení, neprejavil ani náznak záujmu o skutočné fakty," vyhlásil vo výpovedi v pondelok bývalý americký minister spravodlivosti Bill Barr.
 

Viac o téme: Vyšetrovanieútok Donald TrumpKapitol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu